вівторок, 24 грудня 2019 04:20

Показали, як виглядають червонокнижні лісові коти

Показали, як виглядають червонокнижні лісові коти
Селиться лісовий котик у глухих дубових, дубово-грабових, букових і мішаних лісах, в очеретяних заростях, у чагарниках. Найчастіше оселю лаштує у дуплах дерев, кореневищі, старих норах тварин, навіть на купах залежаного хмизу, вистилаючи кубло травою, листям, пухом птахів. Кошенята народжуються у кішки у квітні-травні. Фото: скріншот із відео

Лісівникам Жмеринського лісгоспу вдалося зафіксувати на відео рідкісних хижаків – червонокнижних лісових котів.

За словами працівників, чисельність лісового кота на Вінниччині стабільно зростає. Проте побачити цю тварину не так просто - вона веде потаємний спосіб життя. Втім нещодавно лісівники знайшли трьох кошенят у лісових угіддях.

"Вперше за 16 років роботи у лісовому господарстві у мене стався такий випадок, – розповідає майстер лісу Ярошинського лісництва Жмеринського лісгоспу Олександр Тимченко. – Ми знайшли виводок котенят у купі хмизу. Одне одразу ж утекло, інших двох ми, звісно, відпустили. Кубла ніде поблизу у дровах не було, швидше всього, мама-кицька вивела їх на полювання, налякалась і втекла. Котенята відрізняються від домашніх родичів не лише більшим розміром, а й особливо дикою поведінкою: шипіли, випускали кігті".

На Вінниччині мешкає трохи більш як 20 лісових котів.

Їх розмір значно перевищують розміри домашніх котів: довжина тіла може сягати до 90 сантиметрів. Водночас хвіст – коротший та "притуплений", покільцьований кількома темними смугами. Очі в цього кота блакитного чи сірого кольору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Регочуть, цілуються і позують на камеру: фотодобірка найсмішніших тварин

Червона книга України — документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

До Червоної книги України заносяться види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, в межах її територіальних вод, континентального шельфу та виняткової (морської) економічної зони, і знаходяться під загрозою зникнення. Занесені до Червоної книги України види тварин і рослин підлягають особливій охороні на всій території України.

Зараз ви читаєте новину «Показали, як виглядають червонокнижні лісові коти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути