середа, 01 травня 2019 23:50

Показали рідкісні фото графського села
4

Селище Коропець Монастириського району Тернопільської області заснували у 1421 році. Листівка кінця 19 століття.
Фото: picryl.com
Розташоване у місці впадання річки Коропець у Дністер. Відоме своїми пам'ятками — дендропарком, дерев'яними церквою Успіння Пресвятої Богородиці та дзвіницею, палацом графів Бадені, костелом святого Миколая.  Листівка кінця 19 століття.
 Світлина кінця ХІХ століття.  Місцеві мешканці у автентичному одязі. Фото невідомого фотографа.
Замок отримав назву Бадені, на честь графа Казімєжа, що був намісником Галичини, прем'єром Австрії та міністром внутрішніх справ. Досі у палацовому парку збереглися величезні старі дерева, зокрема, екзотичні (наприклад, платани).

Gazeta.ua пропонує переглянути історичні фото села Коропець, кінця ХІХ - початку ХХ століття. Їх вдалось розшукати у архівах.

Селище Коропець Монастириського району Тернопільської області заснували у 1421 році.

Розташоване у місці впадання річки Коропець у Дністер. Відоме своїми пам'ятками — дендропарком, дерев'яними церквою Успіння Пресвятої Богородиці та дзвіницею, палацом графів Бадені, костелом святого Миколая.

Поблизу села археологи виявили залишки трипільської та давньоруської культур. Довгий час було у складі Польського королівства та Австро-Угорської імперії.

1664 - го в Коропці проживали 119 господарів, 7 ремісників, багато будинків були порожніми. У 1672- му Коропець спалили турецько-татарські орди. Потім власниками були Потоцькі — нащадки Стефана Потоцького.

У 1893 році Коропець переходить у власність маршалка Галицького сейму, графа Станіслава Марціна Бадені. Станіслав одразу почав реконструкцію замку у родинну резиденцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новобудови і старі райони - показали фото Львова радянської доби

Палац та парк біля нього почали закладати у 18 столітті. Він отримав назву Бадені, на честь графа Казімєжа, що був намісником Галичини, прем'єром Австрії та міністром внутрішніх справ. Досі у палацовому парку збереглися величезні старі дерева, зокрема, екзотичні (наприклад, платани).

Новий палац вибудували у стилі віденського ренесансу. Роботи були завершені в в 1906 році. До нашого часу збереглася овальна бальна зала на першому поверсі палацу. Поруч з королівською залою знаходилися їдальня, бібліотека та каплиця. З іншого боку тягнулися житлові приміщення. Другий поверх- житлові приміщення. У Першу світову війну в 1914—1920 роках палац було сильно пошкоджено та пограбовано. Палац відкритий для відвідин.

Директору львівського музею "Тюрма на Лонцького" Руслану Забілому передали архів УПА. Його знайшов у Турківському районі Львівської області Богдан Пасьович з села Боберка. Разом з бідоном приніс документи до Турківської РДА.

Зараз ви читаєте новину «Показали рідкісні фото графського села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути