Ексклюзиви
середа, 18 квітня 2018 14:07

"Подивіться на себе, скільки у вас було коханок" - священика позбавили сану

"Подивіться на себе, скільки у вас було коханок" - священика позбавили сану
Священик розповів таємницю сповіді парафіянина. Фото:credo.pro

Священик Стрийської єпархії УГКЦ на Львівщині Іван Сивак порушив тайну сповіді. Розслідування дій панотця тривало чотири роки. У процесі задіяли навіть священнослужителів із Ватикану.

У результаті розслідування священика позбавили духовного сану. Відповідний наказ 12 квітня підписав єпископ Тарас Сеньків, єпарх Стрийської єпархії УГКЦ, - пише "Главком".

Один із постраждалих від дій священика Івана Сивака – Іван Федунів, про гріхи якого чотири роки тому дізналося все село. Якось у Народному домі люди організували збори. Був присутній і тодішній ігумен храму. Каже, між ним та панотцем виникла суперечка. І священик, мовляв, не стримався й розбовкав сповідь. Після цього бажання сповідатись у чоловіка зникло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя відмовилась розглядати справу скандального монаха-блогера з георгіївською стрічкою

"Я йому сказав, отче, шо ви робите. То ж не можна того робити. А він мені нічого не відповів. Припустіть, ви йдете сповідатися, а він тайну сповіді розказав. Ви хочете йти сповідатися до такого священика, певне, шо ні", – каже мешканець с. Жулин Іван Федунів.

Сам колишній панотець Іван Сивак виправдовується.

"Про цей гріх знали всі люди. То не було таємницею. Якшо знали всі люди, то яка може бути сповідь. Він ображав мою дружину в Народному домі, я йому сказав пару слів, подивіться на себе, скільки у вас було коханок", – виправдовується священник.

У селі Жулин, де служив Іван Сивак, колишнім душпастирем теж задоволені не всі. Сповідь Романа Коваля священик не розголошував. Але дав йому, запевняє, кропилом по голові.

Як пояснив канцлер Стрийської єпархії УГКЦ о. Володимир Ждан, у 2014 році на о. Івана Сивака поскаржились парафіяни церкви Пресвятої Трійці у селі Жулин Стрийського району на Львівщині. Тоді ж церква розпочала розслідування цих звинувачень і до з'ясування обставин заборонила Іванові Сиваку проводити сповіді та відрядила до цього села іншого священика.

2014 року Івана Сивака також скерували до іншого храму, але він це проігнорував і почав займатись громадсько-політичною діяльністю.
Сповідь скількох вірян була розголошена, у єпархії не розповідають, бо це також таємниця. А от колишній отець Іван Сивак уже найняв адвоката. Хоче, щоб єпархія та Ватикан переглянули своє рішення.

Монахи греко-католицької церкви з Колодіївки на Тернопільщин, яких Папа Римський Франциск позбавив права належати до кліру, надали свої докази невинуватості. Кажуть, що цей конфлікт може мати цілком мирське коріння – майно обителі - 90 га землі.

Зараз ви читаєте новину «"Подивіться на себе, скільки у вас було коханок" - священика позбавили сану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути