понеділок, 22 січня 2018 17:25

Пластикові картки, цифровий рентген, електронний рецепт: розказали як змінилася медицина Полтавщини

Пластикові картки, цифровий рентген, електронний рецепт: розказали як змінилася медицина Полтавщини
Пластикові картки пацієнта в Гадяцькому районі Полтавщини роздали безкоштовно всім 52 тис мешканців. Фото: tribuna.pl.ua

В Гадяцькому районі на Полтавщини сільські амбулаторії, ФАПи та центральну лікарню об'єднали в єдину електронну мережу. Всім мешканцям роздали пластикові картки, які після сканування відкривають доступ до персональної медичної інформації. Реформа тривала 1,5 роки, для її реалізації використали 11,5 млн грн.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла Віра Шаповал, головний лікар гадяцького Центру первинної медико-санітарної допомоги.

"Пластикова картка не замінила паперову, бо ще не всі лікарні області комп'ютеризовані. Тому на прийомі лікар вносить дані до програми і роздруковує запис для класичної амбулаторної картки. Також ввели електронний рецепт, щоб лікар вносив запис в уже готовий цифровий бланк і більше часу приділяв пацієнту", - сказала Віра Шаповал.

Пластикові картки мешканцям Гадяцького району роздали безкоштовно. За формою вони аналогічні до банківських карток, на звороті мають штрих-код. Дійсні довічно.

"Завдяки електронній системі сільський лікар може записати пацієнта до вузького спеціаліста з районної лікарні на конкретний день і час. Людям не треба сидіти в черзі по кілька годин. Як альтернативу класичному рентгенівському знімку ввели цифрові апарати для флюрографії та рентгену. Дивитися такі знімки на комп'ютері не менш зручно, ніж на плівці, сам результат обстеження можна скинути на флешку чи диск. За потреби робимо і знімок на плівці", - додала Віра Володимирівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Новим громадянам дають соціальну допомогу" - дончанка про переїзд в Ізраїль

Покращувати медичні послуги в Гадяцькому районі планують і в майбутньому. Лікарі пропонують уможливити самостійний запис пацієнта на прийом через інтернет - без звінка чи візита до реєстратури. Також вважають доцільним розсилку сповіщень на телефон чи елекронну скриньку диспансерних хворих з нагадуванням про необхідність планового візиту до медика.

19 червня Міністерство охорони здоров'я запустило першу державну систему електронної медицини "Є-Хелс". За обслуговування одного пацієнта Національна служба здоров'я платитиме лікарю 210 гривень на рік. Чим більше медик зареєструє електронних декларацій, тим вищу отримуватиме зарплату. На розробку системи "Є-Хелс" МОЗ витратило $400 тис. — 10,4 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Пластикові картки, цифровий рентген, електронний рецепт: розказали як змінилася медицина Полтавщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути