середа, 21 червня 2017 00:17

"Новим громадянам дають соціальну допомогу" - дончанка про переїзд в Ізраїль

Автор: з сімейного архіву родини Капніних
  Новим громадянам в Ізраїлі пів року надають соціальну допомогу для адаптації
Новим громадянам в Ізраїлі пів року надають соціальну допомогу для адаптації

Отримати громадянство в Ізраїлі для людей з єврейським корінням достатньо просто. Для інших національностей це майже нереально. Новим громадянам пів року надають соціальну допомогу для адаптації, проводять безкоштовні курси вивчення івриту та традицій.

Про це Gazeta.ua розповідає Вікторія Капніна, яка із чоловіком Романом два роки живе в ізраїльському місті Беер-Шева. Переїжджали з прифронтового Покровська Донецької області з тримісячним сином на руках. В рідному місті продали власну продуктову крамницю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка стала шеф-кухарем у Нью-Йорку

"Якось жартувала про переїзд до Ізраїлю, я єврейка. Та потім стало не до сміху, бо чоловіку дуже сподобався ця пропозиція. Я в той час була була вагітна. Ми почали збирати документи, але не встигли до пологів. Тому спочатку переїхала моя старша сестра. Через 3 місяці після народження сина, ми також полетіли до Ізраїлю", – розповідає Вікторія, - Мови не знали. Зараз чоловік ходить на курси івриту. Влаштувався працювати на завод. Я виховую вдома дитину. Тут дуже багато українців, тож завжди можу знайти з ким побалакати. Працюють навіть телеканали російськомовні та є крамниці з українським товарами. Можна знайти будь-який продукт. Щоправда, буде коштувати трохи більше".

За словами Вікторії, дитину до трьох років дитину можна віддати тільки приватні садочки.

"Вартість таких закладів – 2 000 шекелей (15 000 грн). Державні дитсадки дешевші, там, як і в Україні, працює електрона черга, – ділиться Вікторія, – восени спробуємо віддати сина у садочок".

Автор: з сімейного архіву родини Капніних
  В Ізраїлі дитину до трьох років дитину можна віддати тільки приватні садочки.
В Ізраїлі дитину до трьох років дитину можна віддати тільки приватні садочки.

Середня заробітна платня в країні близько 6 000 шекелей (майже 44 300 грн). Оренда квартири в місті Беер-Шева коштує 15 000 – 18 500 грн. Щоб придбати власне житло, потрібно сплатити від мільйона шекелей (7 млн 400 тис. грн). Кожен в країні повинен мати державну медицину страховку. Сума страховки залежить від віку та доходів. Родина Капніних на трьох сплачує 300 шекелей на місяць (2 200 грн). Можуть купувати ліки за знижками, які тут продають тільки за рецептом лікаря, та проходити комплекси медичних послуг.

"Медицина в Ізраїлі на найвищому рівні. Відношення до майбутніх мам інше, ніж в Україні. Для пологів у Покровську купляла речі за списком. Приносила усе своє, від термометра до памперсів. В Ізраїлі жінки беруть лише страховку та їдуть до пологового, їм усе дають там. Та й лікарня у Беер-Шева розміром з наш Покровськ", – зазначає Вікторія.

Автор: з сімейного архіву родини Капніних
  Середня заробітна платня в країні майже 44 300 грн
Середня заробітна платня в країні майже 44 300 грн

Зараз в Ізраїлі тривають військові дії.

"У кожному будинку є бомбосховища. Коли вмикають сирену в усіх є близько 5 хвилин аби спуститись до них. На щастя, ми знаємо це лише зі слів знайомих", – зазначає Вікторія.

62-річний Валерій Римаренко з Донбаса, який після початку воєнних дій переїхав у Білорусь. Разом з ним виїхали усі члени родини - дружина, дві внучки від старшого сина, молодший син, дочка з чоловіком і п'ятьма дітьми

Зараз ви читаєте новину «"Новим громадянам дають соціальну допомогу" - дончанка про переїзд в Ізраїль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути