середа, 08 травня 2013 21:58

"Наш народ не вийшов переможцем" - у Черкасах вшанували жертв Другої світової війни
10

Фото: Фото: Захар Колісніченко

Сьогодні на Пагорбі Слави у Черкасах відбулося вшанування пам'яті жертв Другої світової війни. У заході взяли участь близько 20 осіб: представники громадських організацій, патріотичних об'єднань, студенти, науковці.

Вшанування організували Черкаська обласна організація Народного руху України та громадська організація "Молодий Народний Рух".

О 18.05 на Пагорбі Слави комунальники готують монумент до святкувань, що відбудуться завтра. Хлопці з "Молодого Руху" підпалюють і розставляють на землі свічки. Майорять прапори Руху та Державний. Розгортають транспарант з написом "війна забрала 8000000 українців".

Вшанування розпочинається панахидою за померлих під час Другої світової війни. Священник Української Греко-Католицької Церкви настоятель парафії Покрови Пресвятої Богородиці м. Черкаси Юліан відспівує "жертв війни і страшних нелюдських комуністичного і фашистського режимів".

"Війна – страшна річ. А коли війна є несправедливою і загарбницькою з обох боків, то це ще страшніше. Україна в часи війни пережила страшні окупаційні режими. На жаль, наш народ в цій війні не вийшов переможцем. Не вдалося скинути окупаційні режими. Україна була окупована одним режимом, а потім другим. Вони однаково жорстокі й нелюдські. Нам продовжують брехати, вивішувати червоні від крові прапори. В першу чергу червоні від крові наших людей", - сказав Юліан Шеремета після молебню.

Після молебню виступають науковці-історики Віталій Масненко, Юрій Присяжнюк та депутати обласної ради Любов Майборода і Наталія Старікова.

"Думаю ми започаткуємо традицію відмінну від комуністичної. Вже другий рік ми збираємося саме 8-го травня. ООН у 2005 році започаткувала правильну традицію: в цей день відзначати День пам'яті жертв війни. Незалежно від того по який бік фронту вони воювали", - зазначив Віталій Масненко.

"Завтра люди будуть святкувати День Перемоги. Я сподіваюсь, що з роками українці візьмуться за розум і будуть сумувати, що стали розмінною монетою між двома режимами. Це не свято, а день скорботи. Адже війна забрала життя багатьох людей, зокрема й українців", - сказав організатор заходу голова Народного руху України в Черкаській області Ігор Волошин.

О 19.45 вшанування завершується покладанням квітів та вінка до монументу. Офіційні ж заходи до Дня Перемоги в Черкасах розпочнуться завтра о 10.00 на Соборній площі.

Зараз ви читаєте новину «"Наш народ не вийшов переможцем" - у Черкасах вшанували жертв Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути