пʼятниця, 15 лютого 2013 10:51

Третина "афганців" в Україні виявилися "липовими" - Союз ветеранів Афганістану

Третина "афганців" в Україні виявилися "липовими" - Союз ветеранів Афганістану
Фото: tsn.ua

За підрахунками українського Союзу ветеранів Афганістану, чверть, а в деяких районах навіть третина учасників бойових дій - "липові".

Більшість тих, хто за останні кілька років отримав посвідчення, ніколи не тримали зброї в руках, але користуються тими самими правами і пільгами, що й справжні "афганці".

"Знайшли міну в якомусь там районі, не буду говорити в якому. Військкомат пише наказ про розмінування. Приїхали хлопці, поставили пляшку воєнкому. Після розмінування підірвали цю гранату і всім виписали посвідчення учасника бойових дій", - розповів про схему видачі фальшивих посвідчень глава союзу Сергій Червонописький у коментарі Радіо Свобода.

За його словами, в Севастополі, наприклад, 7500 учасників бойових дій - моряків, які взагалі в армії не служили.

"А це мільйони і мільйони народних грошей, які йдуть зовсім не туди, куди треба. А корумповані чиновники виписують собі посвідчення і на державу плювати", - обурився Червонописький.

Він зазначив, що минулого року в Україні видали понад вісім тисяч посвідчень учасника бойових дій. Цим у державі займаються цілих 7 відомств Міноборони, СБУ, МНС, МВС, служба спецзв'язку та захисту інформації, прикордонники і Податкова.

У Союзі пропонують створити одне-єдине відомство як альтернативу для зменшення кількості власників липових посвідчень.

"Сидить державний чиновник, сидить громадський діяч і в очі дивиться людині. На район в середньому по Україні від 100 до 250 учасників бойових дій інтернаціоналістів. Максимум 300. Можна з кожним провести співбесіду і дуже чітко визначитися", - вважає Червонописький.

Заступник голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів Володимир Сіроштан визнав, що його відомство не володіє інформацією про кожного пільговика.

Зараз ви читаєте новину «Третина "афганців" в Україні виявилися "липовими" - Союз ветеранів Афганістану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути