четвер, 07 червня 2012 16:51

Експерти не вірять, що "афганці" самостійно пройдуть у Верховну Раду - "це марні зусилля"

Експерти не вірять, що "афганці" самостійно пройдуть у Верховну Раду - "це марні зусилля"
Володимир Фесенко радить "афганцям" співпрацювати з політиками, а не створювати власні партії. Фото: job-sbu.org

"Афганці", які нещодавно створили власну партію, навряд чи зможуть розраховувати на достатню для проходження в парламент підтримку електорату.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Досвід свідчить про те, що подібні зусилля не дають результату, зауважив політолог.

"Створення партій "афганцями" свідчить про наближення виборів і бажання окремих соціальних груп використати передвиборну ситуацію в певних лобістських цілях. Ми вже мали купу таких прикладів, коли створювались жіночі партії, чи профспілкові лідери та певні групи "чорнобильців" намагалися створити свої партії. Очікувати, що ця партія буде у парламенті, нема жодних підстав. Ця спроба грунтується на нестачі досвіду і врешті решт це марні зусилля", - каже Фесенко.

Єдине, на що можуть розраховувати "афганці" - це спільний похід в Раду з іншими політичними силами.

"Можлива і більш складна гра, вони можуть стати союзниками: вони побачать, що серйозних шансів на перемогу нема і можуть домовитись з кимось із рейтингових партій про те, щоб їхні представники взяли участь у виборах у списку одного з фаворитів цих виборів", - додав експерт.

Кращим варіантом для таких невеликих соціальних груп є створення громадських організацій, і подальша співпраця з політиками, каже Фесенко.

"Вони могли б співпрацювати з різними політичними силами — це більш професійна політична стратегія. Треба розуміти, що це невеличка група — тому шансів подолати 5% барєр, тобто зібрати близько 1 мільйона голосів, дуже мало. Це свідчить про те, що мобілізувати тільки за якимось окремим інтересом - така стратегія не спрацьовує. У нас виборці вже мислять, як європейці і голосують за певний політичний та ідеологічний образ партії", - акцентував політолог.

Підсумовуючи, Володимир Фесенко зазначив, що нічого загрозливого у подібних процесах, походу військових на вибори, не бачить, проте  "з точки зору політичної стратегії — це помилкове рішення".

Зараз ви читаєте новину «Експерти не вірять, що "афганці" самостійно пройдуть у Верховну Раду - "це марні зусилля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути