четвер, 07 листопада 2019 17:57

Найстарішому аматорському театру Полтави виповнилося 65 років
19

Полтавський Народний театр на Павленках відзначає 65-річчя
Фото: Анна Чапала
Полтавський Народний театр на Павленках відзначає 65-річчя
Полтавський Народний театр на Павленках відзначає 65-річчя
Полтавський Народний театр на Павленках відзначає 65-річчя
Полтавський Народний театр на Павленках відзначає 65-річчя

6 листопада у Полтавському міському будинку культури показали виставу "Ніч на полонині " за твором Олександра Олеся. Таким чином аматорський колектив "Народний театр на Павленках" відзначив 65-річчя.

Кореспонденти Gazeta.ua відвідали виставу.

Виставу обрали не випадково. Режисер колективу Галина Чернявська розповіла, що більше тяжіє до поетичної форми.

"У репертуарі театру було багато творів поетичного напрямку. Грати поетичні твори набагато складніше: тут треба витримати розмір, зберегти мелодику, і при цьому треба одухотворити. Це вищий пілотаж", - пояснила Галина Миколаївна.

У різні роки павленківці ставили багато поетичних вистав. Це "Оргія" Лесі Українки, "Любов до трьох апельсинів" Бориса Філатова, "Маруся Чурай" Ліни Костенко, "Любовна досада" за Мольєром, вистава "Дюймовочка". Безумовною перлиною театру стала вистава "Лісова пісня" – її декілька разів повертали в репертуар. У продовження лірично-містичної теми, обрали "Ніч на полонині" Олександра Олеся. Сам письменник якось зізнався, що на написання цієї драматичної поеми його надихнула безсмертна "Лісова пісня" Лесі Українки та її Мавка.

До того ж, Олександр Олесь є одним з улюблених авторів режисера. У рік, коли обирали новий твір для інсценізації, якраз перевозили прах Олександра Олеся з Чехії до України. Тож вибір очевидно випав саме на "Ніч на полонині". Ця драматична поема, вважає Чернявська, має важливий смисл, який може багато чому навчити молодь.

Автор: Анна Чапала
  Полтавський Народний театр на Павленках відзначає 65-річчя
Полтавський Народний театр на Павленках відзначає 65-річчя

Саме з молоддю працювала Галина Чернявська, коли прийшла працювати в будинок культури ПТМЗ, розташований на місці колишнього приміського хутору Павленки, а нині вулиці Павленківській. Власне, це й дало назву колективу.

Спочатку Галина Миколаєвна керувала театром юнацької творчості (ТЮТ) та була провідною актрисою дорослої групи. А 1980 року, коли перший режисер театру Леонід Марініч пішов на заслужений відпочинок, стала режисером Народного театру.

З того часу під її незмінним керівництвом аматори театральної сцени втілили понад 50 вистав, серед яких багато класичних творів. З артистів-аматорів виросли професійні актори, які нині працюють у провідних театрах багатьох обласних центрів України. Членами колективу за час його існування перебували понад тисячу людей різних професій. Серед них - є й учителі, лікарі, журналісти, держслужбовці, офісні працівники та представники робочих спеціальностей.

Це й не дивно, адже театр був заснований учасником Другої світової війни Леонідом Марінічем у 1954 році при будинку культури Полтавського турбомеханічного заводу як драматичний гурток для робітників. У 1959 році самодіяльний колектив увійшов у десять найкращих таких в Україні та першим одержав почесне звання "Народний". У червні 1969 року аматорів запросили до Києва на всеукраїнське телебачення, де у прямому етері наживо зіграли виставу "Лисиця і виноград".

З березня 2010 року колектив перебрався в інше місце, адже колишній будинок культури перестав існувати. Його передали разом з частиною будівель заводу під комерційне використання - в ТРЦ "Київ". Під час переїзду колектив втратив більшість реквізиту, костюмів та декорацій - їх просто викинули, коли розбирали частину приміщень. При цьому не попередили завчасно колектив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коханий Наталки Полтавки працює кур'єром в Амстердамі

Зараз "Народний театр на Павленках" має кімнату для репетицій в Міському будинку культури - ділить її з театральною студією. Колектив бере участь у міських культурних заходах та новорічних ранках. А два-три рази на рік має можливість представити свою творчість на розсуд глядача.

6 жовтня привітати ентузіастів сцени зі святом прийшли близько сотні глядачів. Театр, який пам'ятає бурні овації та аншлаги на гастролях, грав на напівпорожню залу. Утім, це не зіпсувало настрій. Адже аплодисменти були теплі та гучні, а серед глядачів - щирі шанувальники колективу.

Автор: Анна Чапала
  Режисер Галина Чернявська керує Народним театром на Павленках 39 років
Режисер Галина Чернявська керує Народним театром на Павленках 39 років

"Галина Миколаївна - людина, без якої театральне мистецтво, я вважаю, згинуло би. Вона до останнього, коли вже нікому нічого не потрібно, несе культуру. Вона дбає про декорації, акторів - приємно, що тут багато молоді. Зараз кажуть, що молодь більше поп-музикою цікавиться та комп'ютерними програмами. Але тут про це не думаєш. Я пропрацювала з Галиною Миколаївною 30 років у культурному секторі, вона була мені деякою мірою за наставника. Дивлячись на неї, хотілося осягнути все неосяжне. Багато років намагаюся ходити на всі вистави колективу, незмінно - із задоволенням", - розповіла полтавка Людмила Василівна, яка прийшла на виставу з пишним букетом.

Було багато квітів і теплих слів. А от від офіційних установ культури колектив прилюдно не вітали. За виключенням директора будинку культури Лариси Семеняги, яка після вистави в промові подякувала колективу за плідну творчість.

7 та 10 жовтня в Полтаві аматорський театр "Малафея" представив виставу "Дракула".

Зараз ви читаєте новину «Найстарішому аматорському театру Полтави виповнилося 65 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути