неділя, 17 січня 2016 22:40

На святі гумору імені Степана Руданського хлопці голяка змагались за мультиварку
11

Фото: Тетяна САРАХАН

Сьогодні, 17 січня відбулося Всеукраїнське свято сатири та гумору імені Степана Руданського. Воно щорічно проходить у місті Калинівка Вінниччини. Торік через загострення військових дій на Донбасі, свято не проводили.

"Сподіваємось, цього року йтиме до миру. Свято проходить під девізом: "Сміємося і не здаємося". Центральну площу Леніна перейменували на Руданського. Калинівчани заслуговують такого свята. Життя триває, - пояснює голова Калинівської райради Василь Поліщук. - Ми запросили військовослужбовців з Нацгвардії України та бійців АТО. Їм теж потрібна розрядка".

Цього разу масове гуляння набуло військової тематики. Ставлять комедійні сценки, читають гуморески про АТО. Волонтери збирають гроші для поранених бійців.

На 11-ту ранку на центральну площу міста сходяться калинівчани. Приїздять гості з інших областей. Виступають музичні колективи, гумористи, байкарі. Проходить ярмарка. У 10-градусний мороз бажаючі охоче зігріваються стаканом гарячої рибної юшки. Її варять у великих 150-літрових казанах.

"Позаторік приїздив сюди. Купляв за десять гривень смачну юшку з курячим наваром. Цього разу купив за 15 гривень з свининою. Смак просто неймовірний. Уха варта тих грошей" - бере два стакани Олександр Кучеренко.

Традиційно навкруги смажать шашлики. Підприємці зізнаються, щоразу для торівлі маринують не більше 50 кг м'яса. 100 грам шашлику продають по 22-25 гривень. За порцією смаженої свинини – черга.

"Наталка, не роби мені нерви. Потерпи, зараз і наш шампур дожариться. Якогось року чоловік вдавився напівсирим шашликом. Став посеред горла і не зміг проковтнути та й помер. То тепер усі стараються добре просмажувати. На що їм ті проблеми" - обертається до жінки років 35.

"Якщо не шашликом вдавлюся, то задубію від холоду. Я йду танцювати, покличеш" - тре долоні жінка. Під музику тупотить чобітками.

В цей час починається найбільш кумедне дійство. На 10-метровий призовий стовп вилазять хлопці. Аби дістати коробку з назвою подарунка, роздягаються догола. Один одного топчуть ногами-руками, щоб дістатися вершка. Цього разу змагаються за соковижималку, пилосос, мультиварку, електрошафу, мішок борошна, тюнер Т2.

"Ух, змерз. Не мій рік. Через холод ноги почало віднімати" - миттєво одягається розчервонілий Павло Затолочний з села Черепашинці.

Іншим вдається зірвати усі коробки. Місцевий Вадим Степанов вчетверте дістає подарунок.

"Перший раз виграв свиню. Якраз мав женитися, то заколов на весілля. Другий раз дістав пилососа. Подарував тещі. Втретє – тюнер Т2. Цього разу мультиварку. У мене вже є, то знову віддарую тещі, - каже чоловік. - Найважче лізти на стовп вперше. Тоді було 20 градусів з гаком морозу. Прийшов додому, руки печуть. Шкура на стовпі лишилася. Тепер набрався досвіду, вибрав правильну тактику і лізу лише в одних трусах. А головне, мати велику підтримку.

Цьогоріч лауреатом всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського став поет-гуморист 80-річний Олексій Бойко з села Пиків Калинівського району.

Нагадаємо, свято сатири та гумору святкують із 1981 року. Степан Руданський родився у селі Хомутинцях Калинівського району. Писав співомовки. Прославився піснею "Повій вітре на Вкраїну".

Зараз ви читаєте новину «На святі гумору імені Степана Руданського хлопці голяка змагались за мультиварку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути