вівторок, 28 березня 2017 10:31

Мисткиня тче гобелени з металу
6

Фото надане Ярославою Ткачук
Фото надане Ярославою Ткачук
Фото надане Ярославою Ткачук
Фото надане Ярославою Ткачук
Фото надане Ярославою Ткачук

Львівська художниця Ярослава Ткачук має авторську техніку виготовлення гобеленів. Займається ткацтвом 12 років. Роботи виставляє в Україні та за кордоном. Зустрічаємось з Ярославою у її квартирі-майстерні.

На кухонній стіні біля вікна рельєф з волокна "Губи", кольору слонової кістки. Великі, пухкі, і зі слідом вже жіночої помади по центру. Це одна з улюблених робіт господині. Вона виносить гобелен завбільшки з кухонний стіл. Це "Мандри за обрій" з льону так міді.

"Мої гобелени - це предмет гордості моєї мами. Ще маленькою акварельками малювала пейзажі і мама робила мені виставку. Біля ліжка. Часто запитують "гобелени це що?". Таке мистецтво - не масовий продукт. Мало хто уявляє як це робиться і запитує "як ти це плетеш?". А плести - це на спицях, ткання ж зовсім інший процес", – гортає альбом з фотографіями своїх робіт.

Раніше художник малював картину і по ній ткали гобелен. Ним застеляли приміщення, утепляли кімнати.

"Класичне гобеленове ткання виглядає, як шпалери. Працювати з ниткою, це ніби малювати олівцем. Моя авторська техніка – поєднання текстилю і металу. Створила її ще під час навчання в коледжі. Тепер вмію і метал варити, і з паяльником працювати. Речовини, якими виводжу кольори на металі кислотні, тому не завжди приємно пахнуть і безпечні для здоров'я. Буває, що працюю в марлевій пов'язці і відкриваю усі вікна".
Кольори на металевих пластинах створює підручними засобами: оцтом, лимонною кислотою, харчовим амонієм, аміаком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художниця виготовляє картини з рослинної сировини

Один гобелен майстриня робить місяць.

"Серед прикрас моїх гобелен є скелетони - виварені листки дерев, з яких залишаються лише прожилки. Квіти, суцвіття, металеві пластини в гобелени вплітаю або вклеюю. Підбираю такі матеріали, яким не страшні ні час, ні сонячні промені. Для основи із вертикального переплетіння ниток, яка натягується на раму, витрачаю кілька котушок. Загалом метрів 50. Це для середнього гобелену розміром два на два метри. Тчу руками. Станок використовую хіба для того, аби якийсь шарф виткати чи якусь невелику річ".

Найдорожчий матеріал у гобелені - кольоровий метал.

"Використовую латунь, мідь, листовий мельхіор, інколи срібло. Щоб отримати золотистий відтінок, треба змочити тютюн оцтом, використавши як реагент аміак. Аби відполірований метал добре сприйняв патину (спеціальне покриття для металу - ред ГПУ), його покривають соком білої редьки. Тоді верхній шар металу не відшаровується і не відлущується".

У 2005 році брала участь у мистецькому проекті "Schmide wainahten" в австрійському місті Ібзіц. Гобелени так сподобались організаторам, що один вони залишили у музеї міста.

Найдорожча робота Ярослави Ткачук коштує 2800$. Гобелени купують для прикраси інтер'єрів. Полотна мисткині прикрашають столичний ресторан української кухні та студію одного з всеукраїнських каналів.

Доктор архітектури, художник та музикант Олег Слєпцов презентував півсотню тканих гобеленів, виконаних за останні 10 років. Архітектор створив понад 300 проектів будівель, споруджених у 50 українських містах і за кордоном. Запроектував резиденцію Kempinski Palm Jumeirah в Дубаях (Об'єднані Арабські Емірати).

Зараз ви читаєте новину «Мисткиня тче гобелени з металу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути