Ексклюзиви
вівторок, 22 березня 2022 09:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Мешканці Ужгорода вимагають дерусифікації міста

Мешканці Ужгорода вимагають дерусифікації міста
Ужгородці просять демонтувати бюст Пушкіна. Фото: pixabay.com

В Ужгороді на Закарпатті мешканці просять владу дерусифікувати в місті назви вулиць і майданів.

Відповідне звернення жителі адресували Ужгородській міській раді. Автори звернення наголошують, що увіковічнення осіб, не дотичних до закарпатської культури та історії, не є доречним, особливо зараз.

"Багато вулиць, майданів, скверів і провулків нашого міста назвали на честь російських діячів політики, літератури та мистецтв. Вони жодним чином не дотичні до Закарпаття та Ужгорода, а отже, є атавізмом попередньої політики побудови спільного загальноросійського та загальнорадянського культурного простору", - заявили ініціатори документу.

Містяни вимагають "розпочати процес дерусифікації міста за встановленою законом процедурою". У списку на перейменування опинилися вулиці імені Ю. Гагаріна, М. Глінки, О. Грибоєдова, О. Пушкіна, П. Чайковського, І. Шишкіна, А. Чехова тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для російських окупантів встановлюють дорожні знаки

У документі також просять демонтувати бюст Пушкіна в центрі Ужгорода, оскільки "поет жодним чином не пов'язаний із Закарпаттям".

"У нас з'являються нові герої, що жертвують своїми життями за нашу країну. Це їхню пам'ять ми зобов'язані увіковічнювати й плекати. На гідне пошанування заслуговують видатні діячі історії та культури Закарпаття зокрема та України загалом, які в радянський період перебували під забороною", - ідеться в повідомленні.

У литовському Вільнюсі вулицю, яка веде до російського посольства, перейменували на Героїв України. Біля самого посольства встановили таблички з назвою вулиці двома мовами - литовською та українською.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці Ужгорода вимагають дерусифікації міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути