понеділок, 10 квітня 2017 23:37

"Мала 200 гривень, але з картки зняла ще" – у Черкасах відбувся книжковий фестиваль
13

Фото: Оксана Прітченко

Понад 7 тис. людей відвідали 7-9 квітня Черкаський книжковий фестиваль. Проходив вперше. Були письменники Василь Шкляр, Дара Корній, Ірен Роздобудько, Лесь Подерев'янський.

Основна локація фестивалю – Черкаська обласна філармонія. Всі заходи безкоштовні. На вході волонтерка фестивалю дає прямокутну кольорову картонку. На ній видрукувано цитату письменника Джорджа Мартіна: "Читач проживає тисячі життів. Людина, яка ніколи не читає – лише одну". Такі папірці із різними написами дарують кожному відвідувачу.

Видавці розмістили ятки з книжками у фойє філармонії на першому та другому поверхах. Біля головного входу та на сходах черги до фотозон – стоять крісла, книжкові шафи, декоровані паперовими лебедями та табличкою дерев'яними літерами "#Chebookfest". Над сходами розвісили старі книжки із покрученими сторінками.

Близько 200 людей прийшли на зустріч із Василем Шклярем. Сидячих місць не вистача, половина людей – стоять.

"Я не привіз вам презентувати ніяку нову книжку. Але маю її вже в електронному варіанті", – письменник дістає із карману флешку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Провінційні українські письменники, які пишуть російською" - Семесюк

Люди аплодують. На іншому кінці поверху облаштували зону для відпочинку. На одному із крісел-мішків сидить батько і вголос читає сину років 4 книгу "Під землею. Під водою" від львівського видавництва "ВСЛ".

Олег Петренко відраховує 155 грн на книгу Джо Стадвелла "Чому Азії вдалося" (економічне диво Китаю, Японії, Південної Кореї, Тайваню, Тайланду, Малайзії у промисловості та бізнесі. – Gazeta.ua). На фестиваль прийшов із сином Богданом.

"Бачу, що купимо багато книжок. Син постійно показує, яку хоче. Не хотів купувати про економіку Азії. Вважаю, що ми від них ментально далекі. Маємо більше орієнтуватися на досвід країн Прибалтики. Але спитав сина: "Будеш читати?" Якщо говорить так, то даю гроші. Але в кожній батьківській любові є своя межа. Максимум, що можу витратити на книги за цей день 700-800 гривень", – розповідає Олег Петренко.

На зустріч із істориком Володимиром В'ятровичем прийшли біля 150 слухачів. Презентував книгу "За лаштунками Волині-43". Розповідає про українсько-польську історію часів Другої світової війни.

"Купила книгу "Мальована історія незалежності України". Я таке люблю, бо за освітою історик. Там переплетена історична розповідь з малюнками, картами, коміксами. Придбала ще художню книгу "Весь невидимый нам свет". Дія відбувається в часи Другої світової війни. Зустрічаються сліпа дівчина із Франції і 18-річний хлопець-солдат із Німеччини. Стараються триматися разом, хоча мали б ворогувати. На книги за день витратила 400 гривень. Погано, що знайшла термінал. Везла тільки 200 гривень готівкою. Але не втрималася і зняла з картки ще", – каже Оксана Черв'якова. На фестиваль приїхала на один день із сусіднього міста Золотоноша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 книг, які варто прочитати кожному українцю

"Придбала чотири книги для брата про електроенергію, механіку, квантову механіку. Йому це допоможе в робототехніці. На жаль, всі російською. Українською – немає. Кожна коштувала 350 гривень. Грошей не шкода, бо це знання. Ще купили останню книгу "Гаррі Поттера" за 150 гривень. Читала її англійською – дуже сподобалася. Найбільше на книжку витрачала у Лондоні. Коштувала 15 фунтів стерлінгів. Це близько 600 гривень", – згадує Альона Данилюк. Приїхала з чоловіком з Естонії. Працює фінансистом. Він – розробник програмного забезпечення.

До розмови долучається і її чоловік Богдан:

"У Естонії дуже багато книжкових магазинів. Там більше видань різної тематики, тому більший вибір. В Україні дуже мало книг наукової тематики, які будуть захоплювати. Треба, щоб читати було цікаво. Тоді знаходиш час. Готовий платити будь-які гроші за книжки, які розвивають. Вдячний, що відбуваються книжкові фестивалі. Не знав, що стільки гарних видань є в Україні. Але основна мета – не продаж книг. А більше привернути увагу людей до читання. Це шлях до розвитку черкаських читачів. Спочатку люди купують обкладинку, а не зміст. Коли прочитають – шукатимуть інші нагоди купити".

Всього на ярмарок завітало 40 видавництв та біля 30 культурних діячів зі всієї України. Більшість відвідувачів – молодь. 25 книг українських видавців розіграли за 3 дні фестивалю серед відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «"Мала 200 гривень, але з картки зняла ще" – у Черкасах відбувся книжковий фестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути