вівторок, 19 лютого 2019 17:32

Куля пробила блакитну миротворчу каску: увічнили пам'ять майданівця Устима Голоднюка
18

Устим Голоднюк навчався у ліцеї ім. Героїв Крут з 2008 по 2011 рік
Фото: lvivoblrada.gov.ua
Устим Голоднюк навчався у ліцеї ім. Героїв Крут з 2008 по 2011 рік
Устим Голоднюк навчався у ліцеї ім. Героїв Крут з 2008 по 2011 рік
Устим Голоднюк навчався у ліцеї ім. Героїв Крут з 2008 по 2011 рік
Устим Голоднюк навчався у ліцеї ім. Героїв Крут з 2008 по 2011 рік

20 лютого в Україні поминають героїв Небесної сотні. Сьогодні, одному з них — Устиму Голоднюку, який загинув на Майдані у 19 років,відкрили пам'ятну дошку у Львові.

Пам'ятну таблицю відкрили у Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, де навчався Герой України. На заході були присутні батько Устима, представники місцевої влади, побратими та духовенство.

Устим Голоднюк був активістом Євромайдану з листопада 2013 року. В ніч на 30 листопада, під час розгону він стояв у першій лінії оборони і намагався не пустити Беркут на стелу. Разом з хлопцями Устим зробив коридор, яким з оточення Беркуту ви­йшли дівчата. Залишаючись на місці до останнього, отримав поранення в голову. В результаті йому наклали 12 швів. Щойно рани загоїлись, знову поїхав на Майдан. Був бійцем 1-ої, 19-ої, пізніше 38-ої сотні самооборони.

Загинув 20 лютого 2014 року від вогнепального пораннення в голову на вулиці Інститутській, коли допомагав забирати загиблих біля горішнього виходу станцїї метро Хрещатик. Куля ввійшла йому до потилиці, пробивши блакитну миротворчу каску, і вийшла над правим оком. 21 листопада 2014 року указом Президента України йому посмертно присвоїли звання Героя України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За злочини проти Майдану посадили тільки 9 тітушок

"Памятаю його як сумлінного, чесного, справедливого і відповідального учня. В нього було загострене почуття справедливості, він цінував людську гідність", - розповіла класний керівник хлопця Галина Онишко.

Устим навчався у ліцеї з 2008 по 2011 рік. Батько Устима Володимир Голоднюк, згадуючи свого сина, підкреслив, що саме ліцей імені Героїв Крут зробив з Устима справжнього воїна, захисника і патріота. Окрім фізичної, військової підготовки, ліцей дав йому хорошу підготовку з навчання. Завдяки цьому Устим зміг поступити в Бережанський агротехнічний інститут.

"Ніхто не може зрозуміти біль втрати батьків, рідних, які віддали найдорожче — сина, брата, чоловіка. Дуже часто є запитання — а чи не дарма? Тут у ліцеї виховують воїнів, які повинні бути готові віддати все, що дав Бог — віддати життя і рятувати життя інших. Я вірю, що прийде той час, коли ми всі з вами скажемо, що не дарма! Що власне їхнє життя — це фундамент, на якому ми будуємо успішну, процвітаючу, Україну" — відзначив міський голова Львова Андрій Садовий.

У період 18-20 лютого 2014 року в центрі столиці загинули більше ста осіб, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, а сотні - були заарештовані та зазнали тортур.

Зараз ви читаєте новину «Куля пробила блакитну миротворчу каску: увічнили пам'ять майданівця Устима Голоднюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути