пʼятниця, 23 лютого 2018 14:05

Знесене погруддя Шевченку і покручена вишня - як відкривали скандальний пам'ятник загиблим майданівцям
21

Фото: Фото Андрій Ільящук

У Вінниці відкрили скандально відомий пам`ятник Героям Небесної сотні. На знак поваги та вшанування загиблих на Майдані люди несли до пам`ятника білі троянди.

На церемонію відкриття прийшли представники громадськості, ветерани АТО, волонтери та родичі загиблих. Загалом, кілька сотень людей. Почесними гостями на відкритті були родини Героїв Небесної сотні.

Відкрила пам`ятник матір загиблого майданівця Максима Шимка Зоя Кузьменко.

"Всі, хто долучився до цього проекту, робили це з чистим серцем, світлими думками, а найголовніше – з чистими руками. Вінниця продемонструвала всій країні дух єдності, а всім містам – як треба вшановувати пам'ять Героїв Небесної сотні і сучасної війни", - каже голова Благодійного фонду "Пам'яті Небесної сотні" Андрій Павленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Справжня незалежність почалася 2014 року"

За словами скульптора Бориса Данилюка, бронзова вишня проростає із карти України, бо це символ покрученої долі нашої держави.

"Блюзнірство цитувати Шевченка на відкритті пам`ятника Героям Небесної сотні. Це дерево нагадує кубло покручених змій. Ці штирі, на яких розмістили імена Героїв Небесної сотні, схожі на палі. Колись на такі настромляли козаків. Тепер настромили душі Героїв Небесної сотні", - каже Михайло, 57 років, голова міської організації Народного руху України.

Наприкінці присутні покладають білі квіти до пам'ятника. Їх принесли як символ чистоти душ.

24 січня на площі Героїв Небесної сотні у Вінниці за вказівкою чиновників міськради знесли постамент з погруддям Тарасу Шевченку. Це зробили вночі, щоб уникнути сутичок з активістами. Територію обнесли парканом і по периметру розставили собак.

Вніч перед церемонією відкриття "Дерева свободи" за вказівкою місцевої влади вдруге було прибрано поставлене активістами гіпсове погруддя Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Знесене погруддя Шевченку і покручена вишня - як відкривали скандальний пам'ятник загиблим майданівцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути