субота, 14 серпня 2021 09:03

"Коріандровий мастять на хліб та присипають ягодами" - яскраві фото з медового ярмарку
30

Від 13 серпня в Полтаві стартував триденний медовий ярмарок. Проводять його в центрі міста, на алеї по вулиці Гоголя, біля обласного музично-драматичного театру.

Ярмарок традиційно організовують до дня Маковія, або Медового Спасу. Цього року проводять 25-й раз. Учасники – 16 родин бджолярів з громад Полтавського району. Всі вони – члени Полтавської обласної Спілки бджолярів.

У Полтаві проводять Свято меду
Фото: Ольга Стенько
Родина Хаценко купує мед тільки на пасіці Ємців
Ірина Шмургіна купує прополіс у родини Матюхіних
Священник освячує ярмарок меду на початку дня
Родина Сенчук зареєструвала власну торгову марку

- А мед натуральний? Це з чого? - питає чоловік у світлому кепі та смугастій футболці.

Біля ятки, де торгують продуктами бджільництва, стоїть зі своєю чайною ложкою в руці.

- Це лісове різнотрав'я, - пасічниця Людмила Ємець бере в руки банку з медом.

Набирає пластиковою ложкою з півлітрової банки рідкий мед, наливає чоловікові в його ложку.

- Ммм… Ох, і смачно, - облизуючи ложку, каже чоловік.

Автор: Ольга Стенько
  Родина Хаценко купує мед тільки на пасіці Ємців
Родина Хаценко купує мед тільки на пасіці Ємців

Від задоволення примружує очі за окулярами в золотавій оправі і хитає головою.

- А ось спробуй ще акацієвий з липою взагалі бесподобний, - смакуючи мед зі своєї ложки, повертається до чоловіка невисока жінка в яскраво-блакитній футболці. – Я його і візьму.

Поки жінка розраховується, чоловік розповідає, що вони з дружиною на ярмарок меду завжди ходять зі своїми ложками, бо так гігієнічніше, і менше пластику витрачають. А мед родина бере тільки на пасіці родини Ємців – вже роками.

- Мед дуже любимо. Щороку купуємо на ярмарку літри три різного, але тільки з цієї пасіки. А потім ще добираємо. Наприклад, на Покрови на ярмарку, вони тоже торгують. Люблю акацієвий, гречаний і дуже нравиться лісове різнотрав'я, - розповідає Марія Хаценко.

Несподівано прямо з сонячного неба летять рясні краплі води. Люди поруч здивовано озираються.

Автор: Ольга Стенько
  Священник освячує ярмарок меду на початку дня
Священник освячує ярмарок меду на початку дня

- Зі святом! – соковитим баритоном говорить священник у чорному підряснику, червоно-жовтій єпитрахилі й нарукавниках.

Тримає в лівій руці золотисту чашу, у правій – кропило. Освячує мед у торгових наметах бджолярів. Люди навколо радуються, вітають батюшку навзаєм. Підставляють голови під краплі води.

В одному з наметів жінка обирає на прилавку шматочок прополісу, загорнутий у прозору плівку. Просить зважити.

Автор: Ольга Стенько
  Ірина Шмургіна купує прополіс у родини Матюхіних
Ірина Шмургіна купує прополіс у родини Матюхіних

- Дуже помічний засіб. Якщо горло болить, або нездужаю – шматочок відкушую, і потроху смокчу його. Знімає усяке запалення. Захищає від усіх хвороб. У мене є і готова настойка спиртова, купувала тут. А це держу на всякий случай. І внучечці, єслі шо, розводимо і даємо пити. Багато років беру мед і продукти бджільництва тільки на цій пасіці, у Матюхіних, - каже полтавка Ірина Шмуригіна.

- 20 грамів. Це на 60 гривень, - пасічник Дмитро Матюхін зважує прополіс на невеликих кухонних вагах.

Орієнтує по цінах на мед. Липа з акацією – 250 грн за літр, різнотрав'я – 120 грн за літр.

- Залишилося вже тільки два сорти. Була чиста акація, її вже продали. Цього року – по 300 гривень, одразу розібрали. Ціни, звісно, зросли – торік по 250 продавали акацію чисту. Зараз дуже мало такого меду: рясні опади, холодно було в той час, як акація цвіла. Цей мед дуже популярний, - каже бджоляр.

Окрім меду, продають і питний мед трьох сортів: виноградний, терновий і настояний на травах. Півлітрова пляшка коштує 80 грн.

Автор: Ольга Стенько
  У Полтаві проводять Свято меду
У Полтаві проводять Свято меду

Практично біля кожної ятки збирається невелика черга. Люди активно дегустують, напитують ціни, обирають та купують. Якщо хочете пробувати мед, бджолярі дають пластикову одноразову ложку, якою набирають мед потрібного сорту. Тут все організовано: одна ложка - один раз торкається меду. Після облизування білий пластик відправляється в смітник.

- Доброго дня. Держпродспоживслужба. Покажіть, будь ласка, документи на пасіку, - невисока блондинка показує посвідчення родині Хохичів, що торгують власним медом.

Сергій Хохич дістає з-за прилавка акуратну теку з назвою "Паспорт пасіки". Передає співробітникам Держпродспоживслужби на перевірку. Всередині - довідки з печатками та голограмами.

Автор: Ольга Стенько
  Співробітники Держпродспоживслужби перевіряють у бджолярів документи на пасіку
Співробітники Держпродспоживслужби перевіряють у бджолярів документи на пасіку

- Перевіряємо наявність паспортів, чи зареєстрована пасіка. Тому що мед можна продавати тільки з зареєстрованої пасіки. Щовесни до 15 травня вся пасіка повинна бути клінічно оглянута. Проводиться відбір проб на паразитарні та інфекційні захворювання. Якщо все благополучно і результати негативні - мед можна продавати. Тут, бачимо всі документи є. На цих ярмарках Спілки пасічників завжди в порядку всі документи і продукти якісні, - каже керівниця відділу організації протиепізоотичної роботи ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області епізоотолог Наталія Карпенко.

- Реєстрація це страховка самого пасічника. Якщо шось случиться, то ніхто не буде з вами говорити, коли немає документів на пасіку. Наприклад, фермер хімікатами обробе поле і потрує бджіл. У такій ситуації одразу звертатися до сільради, викликати ветлікаря. А якщо пасіка не зареєстрована, з тобою даже розмовляти ніхто не буде - пояснює пасічник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець з Донецька відкрив центр по ремонту вуликів

Залюбки презентує свій товар. Славиться своєю медовухою. Її готує з натурального ягідного соку, збродженого на меду.

- Сьогодні продаю меду декілька сортів. Різнотрав'я з малиною і липою, а різнотрав'я з фацелією та соняшником, є акація з садами. Ціна від 120 гривень за літр. Цього року акації багато було, але чистої у мене ніколи не буває, - каже Сергій Хохич.

Автор: Ольга Стенько
  Родина Хохич продає мед натуральний та питний
Родина Хохич продає мед натуральний та питний

Бджоляр розповідає, що чистий акацієвий мед має дуже світлий колір і не взагалі кристалізується. Це є його відмінністю. Якщо, окрім акації, потрапив пилок інших медоносів, мед набуває забарвлення - різних відтінків жовтого. А з часом - приблизно на початку наступного року - поступово з'являється кристалізований осад.

Гречаний мед - найтемніший, коричневий. Він кристалізується з часом, але зверху утворюються рідка "юшечка".

Для любителів меду пасічник дає пораду, як протягом року із задоволенням ласувати улюбленими корисними солодощами.

Автор: Ольга Стенько
  Мед у стільниках продають по 200 грн за кілограм
Мед у стільниках продають по 200 грн за кілограм

- Будь-який мед за три-чотири місяці кристалізується. Це одна з ознак якості. Якщо любите рідкий, можна його підігрівати. Найперше, коли принесли додому трилітрову банку меду, одразу розлити його у менші ємності. Бо часто буває, люди з великої банки дістають металевою ложкою кристалізований мед. Ложка зіскакує і банка б'ється. В півлітровій такий шанс менший. Але є. Тому брати мед - лише дерев'яною ложкою. А щоб зробити мед рідким, невелику банку слід поставити в ємність з водою, нагрітою до температури 40°С. В окріп ставити не рекомендую - він втратить свої властивості. То буде не мед, а солодка вода. Так само, в мікрохвильовці теж не треба розігрівати, - радить Сергій Хохрич.

Окрім рідкого меду, продають нарізаний мед у стільниках за ціною 200 грн за кг.

На ярмарку також можна придбати інші продукти бджільництва. На деяких прилавках можна знайти пакетики з різнокольоровими крупинками.

Автор: Ольга Стенько
  Пилок продають по 30 грн за 100 г
Пилок продають по 30 грн за 100 г

- Це пилок. Бджоли збирають його на лапки. Коли летять до вулика, обтрушують об спеціальні решітки, які ми ставимо на леток. Пилок збирається в спеціальні коробочки. Різнокольоровий, бо з разних рослин. Дуже біологічно активна речовина - тут практично вся таблиця Мєндєлєєва, корисні мікроелементи. Приймають перші дні потроху, бо спочатку може бути алергія - по пів чайної ложки. Якщо немає небажаних ефектів, доводять до ложки на день. Багато не можна - пилок дуже вітамінний, може нашкодити при передозуванні. Багато хто дітям бере - то нагадую, що зовсім трохи можна. по 5-10 зернинок в залежності від віку, - розповідає пасічник Геннадій Кащук.

Пилок продають по 30 грн за 100 г.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці довели лікувальні властивості меду

Серед новинок ярмарку цього року - медове пиво.

- Тут немає хімії. Додаємо солод, бо без нього пива не буде. Роблю на медові - бродить все, як положено, мінімум місяць. Готується мінімум три місяці. Багато років готую меди. А це вирішив спробувати новинку - для разнообразія в житті. Пиво я люблю. Варю три сорти - світле, темне і міцне. У нього більше солоду додаємо. Для себе варили вже не раз, але на продаж - уперше. Продаю по 100 гривень за літру, - каже пасічник Василь Гаврилов.

Автор: Ольга Стенько
  Пасічник Василь Гаврилов цього року зварив для ярмарка медове пиво
Пасічник Василь Гаврилов цього року зварив для ярмарка медове пиво

Окрім медових продуктів, на ярмарку продають авторські сувеніри, прикраси, іграшки. І над усією алеєю розноситься аромат Провансу - пахне лавандою. Її оберемки висять на мотузках під тентом, лежать на столі та розфасовані у великі пакети. Біля ятки на дерев'яному стільці сидить власниця лавандової ферми Марина Позднякова.

Розповідає, що вдома у селі Старі Санжари вирішила розводити лаванду. Привезла з Італії 100 кущів, з яких перезимували сім. Тоді знайшли пристосований для нашого клімату сорт. Зараз лаванда квітне на двох гектарах. Окрім чудової фотолокації, це й елемент бізнесу. З сушеної лаванди виготовляють саше для сну з травами - додають хміль і м'яту. Ароматизатори для шафи й кімнати, основи для ванни, сировина для миловаріння.

Автор: Ольга Стенько
  У Полтаві проводять Свято меду
У Полтаві проводять Свято меду

- Поки що лаванди не багато по площі. Та я мрію робити лавандовий мед. Мій дідусь - глава славетного бджільницького роду Сенчуків. У всіх в роду вже свої пасіки, а він своєю вже менше займається, бо йому 90 років. То в меду різнотрав'я є й частка лаванди, - розповідає підприємиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдорожчий мед з вересу, від 550 грн за літр - пасічник розповів про особливості бізнесу на бджолах

А до ятки пасічників Сенчуків на ярмарку чи не найбільша черга. Що зрозуміло, адже у них є унікальна пропозиція: гречаний та коріандровий мед. Останній здобув цього року золоту медаль на міжнародному конкурсі London Honey Awards 2021.

Автор: Ольга Стенько
  Пасічниця Тетяна Сенчук частує гостей гречаним медом
Пасічниця Тетяна Сенчук частує гостей гречаним медом

- У нас єдиних на ярмарку є карпатський мед - наші друзі передали меду, зібраного в горах. Такий продаємо по 300 гривень, бо рідкісний. Карпатський мед важче дається. Якщо за сезон на Полтавщині можна зібрати 100-120 кг з вулика, то в Карпатах це 50 кг. Ще один рідкісний мед - гречаний, його не було три роки. Тому на нього й ціна така, теж 300 гривень. Літнє різнотрав'я продаємо по 150. Лише вчора відкачаний. Коріандровий - по 250. Ним дуже пишаємося. Для мене коріандровий - найсмачніший. Дуже м'який смак. Має специфічну кислинку, яка поступово розкривається в роті - післясмак. Спочатку куштуєш - ну мед як мед. А потім приходить вау-ефект. Ще одна особливість кориандрового меду - він маслянистий. Його можна намастити на хліб, присипати зверху сушеною малиною чи замороженою смородиною. Дуже корисний для шлунково-кишкового тракту, вирівнює кислотність, - розповідає співзасновниця бренду "Пасіка Сенчуків", бджолярка Тетяна Сенчук.

Медовий ярмарок у Полтаві працює з 8 до 17 години в суботу на неділю - 14 та 15 серпня.

14 серпня відзначають Медовий спас.

З цього дня починається Успенський піст. Він триває до 28 серпня. Цього дня християни відвідують богослужіння та освячують букети - "маковійчики".

Зараз ви читаєте новину «"Коріандровий мастять на хліб та присипають ягодами" - яскраві фото з медового ярмарку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути