понеділок, 22 квітня 2019 15:15

Кліщі атакують - собаки потребують донорів крові

Кліщі атакують - собаки потребують донорів крові
у собаки донора з Полтави беруть кров для тварини хворої на піроплазмоз. Фото: Facebook

Через хворобу піроплазмоз, яку переносять кліщі, у Полтаві та районі все більше собак потребують донорів крові. З початку весни ця процедура знадобилася 9 тваринам. 5 із них з Полтавського району.

Про це журналістам Gazeta.ua розповіла одна із засновниць електронної бази донорів крові для собак і котів Полтави та Полтавського району Анна Кондра.

"За статистикою, один із 10 кліщів переносить інфекцію. При хворобі насамперед страждає печінка. Після того, як хазяїн зняв із тварини кліща, треба спостерігати за її самопочуттям. Візит у клініку з піроплазмозом обійдеться щонайменше у тисячу гривень. Може вилитися і в десяток тисяч. Це дієти, препарати тощо. Хвороба може відгукнутися тварині у старості. Сильніше страждає печінка, нирки, відновлювальні процеси йдуть довше. На жаль, нерідкі випадки, коли після укусу кліща собаки помирають через півтора-два місяці, бо організм не може відновитися. Спочатку стан хворої тварини стабілізують медикаментозно. Якщо не допомагає — шукають донора", - пояснила жінка.

База донорів — волонтерський проект, тому послуги безкоштовні. Господарі хворої тварини сплачують лише транспортні витрати на доставку тварини-донора. Також можуть віддячити смаколиками для пса чи якимись коштами.

Піроплазмоз супроводжується підвищенням температури тіла до +41...42°C, що утримується протягом 2-3 днів. У тварини частішають пульс і дихання. Вона відмовляється їсти, стає млява, ледве пересувається. На пізніших стадіях білки очей стають жовті, бо йде сильне навантаження на печінку. В таких випадках потрібен донор. Життя та лікування залежить від того, наскільки швидко господар чотирилапого зорієнтувався і звернувся до лікаря.

Проти кліщів є профілактика — спеціальні спреї, пігулки, нашийники. Не всі підходять для цуценят, вагітних сук, дрібних собак, деякі можуть бути недієвими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали курйозні фото собак у кумедних позах

Електронну базу донорів створили у жовтні торік. Собак-донорів викликають за необхідності.Проте їх замало — 40 з міста та 6 із району. Інколи може знадобитися й декілька процедур. Випадків для переливання також чимало — піроплазмоз, ДТП, травми, інші хвороби. Тому постійно розшукують донорів. Господарі можуть зареєструвати анкету на сторінці у Facebook. Донором може стати тварина не менше 25 кг вагою. Також є обмеження віку — 1-8 років.

"Сама процедура неболюча та нешкідлива. Це як у людей, навіть корисно для здоров'я. Беруть рівно таку кількість крові, яка відновиться за декілька годин. Тварини під час неї поводяться спокійно. Не пам'ятаю, щоб хоч раз за мою практику їм давали заспокійливі. Чимало навіть облизують постраждалого", - доповнила Анна.

22 лютого в поліцію повідомили, що жінка по місту тягає на повідку напівживого собаку. За словами свідків, це не перша жертва жінки.

Зараз ви читаєте новину «Кліщі атакують - собаки потребують донорів крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути