четвер, 09 травня 2019 16:29

Як у Львові святкували 9 травня: ностальгуючі за Союзом і діти з медалями
21

Частину пенсіонерів на Пагорб Слави привезли організовано - на автобусах
Фото: Валерій Шмаков
Частину пенсіонерів на Пагорб Слави привезли організовано - на автобусах
Частину пенсіонерів на Пагорб Слави привезли організовано - на автобусах
Частину пенсіонерів на Пагорб Слави привезли організовано - на автобусах
Частину пенсіонерів на Пагорб Слави привезли організовано - на автобусах

9 травня об 11.00 у Львові на Пагорбі Слави біля меморіалу радянським солдатам, зібрались люди. Поліція, представники Нацкорпусу та пенсіонери.

Пенсіонерів привезли організованими групами в кількох автобусах.

"Я ветеран Великой Отечественной Войни. Служил в армии, воевал возле Львова в 1944-м, - розповідає 82-річний Нікалай Степанович (у 1944-му мав 8 років - Gazeta.ua). Прізвища свого не називає. - Пришел помянуть своих боевых товарищей.Но и того спокойно сделать не могу. Милиции сюда нагнали, как будто я гранатами бросаться буду. И молодежь ко мне пристает, с дурацкими вопросами. В 41-м война началась, так и напишите!"

"Дядя у меня здесь похоронен. Был героем Советского Союза. Подорвался на мине в 1944-м, - каже львів'янка Ніна Миколаївна Красільнікова.- Оставил жену и троих детей. Мои родители во Львов переехали в 1949 году. Отец был ударником труда на заводе в Перми, мама там же работала бухгалтером. За их заслуги перед Отечеством дали здесь квартиру. Я училась в русской школе. Затем в Львовском университете немецкий язык учила. Хорошо было, спокойная жизнь была при Союзе. Везде порядок, зарплаты платили. Хотя был железный занавес, но нам всего хватало. Сейчас разруха, бедность. Еще у людей святое хотят отобрать - День победы. Придумали себе какие-то новые праздники, новые символы. Что за маки? Все носили георгиевские ленты. Мой папа носил медаль за труд на георгиевской ленте. Историю перекрутили, молодежь зомбируют в школе и через интернет. Но ничего, он даже Порошенко сегодня стал на колени перед памятником советским солдатам. Своими глазами видела! По телевизору. Правда поздно стал, надо раньше было".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Полтаві вшанували ветеранів й загиблих у Другій світовій війні та АТО - фото

Поліцейські не дозволяли представникам Нацкорпусу спілкуватись із пенсіонерам. Відводили їх у сторону, просили не провокувати людей.

"Ми ж не будемо їх бити. Просто хочемо поговорити із ними, пояснити, що війна почалась у 1939-му, і була не лише у Радянському Союзі, а у всьому світі, - каже представник Нацкорпусу Олексій. Прізвище відмовляється називати. Обличчя прикрив чорною пов'язкою. - Хоч з ними немає змісту говорити. Гнуть свою лінію. Кажуть, що це ми молоді-дурні, нічого не знаємо, і виступаємо проти народу. Зате самі - приїхали автобусами. Усі говорять російською. Звідки вони - не відповідають. Сумніваюсь, що зі Львова".

На Пагорбі Слави іноді спалахували незначні конфлікти. Поліція та активісти одразу ж реагували на них. Майже о 13:00 один із представників Нацкорпусу плюнув в обличчя проросійській активістці Інні Іваночко. Жінка прийшла покласти квіти та вклонитись радянським солдатам.

Цьогоріч Вічного вогню не запалювали. Не проводили й екуменічної панахиди біля меморіалу священики з православної церкви Російського патріархату в Україні.

Президент України Петро Порошенко звернувся до українців з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Зараз ви читаєте новину «Як у Львові святкували 9 травня: ностальгуючі за Союзом і діти з медалями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути