Ексклюзиви
четвер, 22 грудня 2016 17:36

Голови сільських рад пройшли навчання у Польщі

Голови сільських рад пройшли навчання у Польщі

Більшість голів сільських рад не спроможні організувати наповнення і планування бюджетів. Для цього слід готувати нові кадри. Один із напрямків підготовки - знайомство з досвідом іноземних держав. Про це на прес-конференції розповів заступник керуючого справами виконавчого апарату Вінницької обласної Ради Сергій Лановик, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Якщо замість 100 тисяч з'являється 500 - голови вже не знають, що з ними робити. Багато звикли працювати так: в районі сказали, що треба робити і вони роблять, а треба бути лідером громади. Для цього ми організували поїздку до Польщі. Сільським головам сподобалась тамтешня доступність влади до людей. У гміні сидить одна особа, яка приймає усі документи від громадян. Людина звертається зі своєю проблемою, яку передають спеціалістам у повіт. Через встановлений термін видається готова відповідь у гміні. Щоб у нас запрацював такий механізм, потрібно провести об'єднання громад, дати їм фінанси і адміністративні повноваження", - розповів Лановик.

Делегація із 16 голів сільських рад Вінниччини протягом 12-15 грудня перебувала у Лодзинському воєводстві в Польщі. Поїздку організувала Вінницька обласна асоціація органів місцевого самоврядування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ветерани АТО почали створювати міні-колгоспи

"На початку реформування адміністративного устрою головна проблема поляків були - кадри. Вони кажуть, що виховувати кадри треба із дитячого садочка. Ті, хто працювали у 80-90-х роках мислять тими часами, а треба на перспективу. У нас теж є активні та пасивні громади. Одні пишуть гранди, а інші чекають чогось. Люди з часом бачать між ними різницю і будуть змушувати до активності", - додає чиновник.

20 грудня на сесії Вінницької обласної ради прийняли бюджет. Під час обговорення документу, депутати підняли питання розкрадання бюджетних коштів у школах - більше 1 млн грн.
Зараз ви читаєте новину «Голови сільських рад пройшли навчання у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути