пʼятниця, 13 січня 2017 15:41

5 ворожінь на Маланку

5 ворожінь на Маланку

Традиційно на Маланку дівчата і господині ворожать — на заміжжя, гарну долю, щедрий рік. Найпоширеніші способи — на варениках, воскових фігурах та папірцях.

"Новини Полтавщини" пишуть про 5 ворожінь.

1. На каші

На сніданок господині варили будь-яку кашу. Після закипання дивилися на пінку. Якщо червона і густа — буде врожай і талановита донька. Біла і рідка — бути біді. Гарною кашею снідали. Погану викидали в річку.

2. На варениках

У вареники клали сюрпризи. Борошно – до мук, квасоля – до дітей, гудзик – до обнови,
цукор – життя в майбутньому році солодке, сіль – не дуже, перець – життя з перчиком,
нитка – дороги.

В регіонах України значення сюрпризів можуть відрізнятися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Маланку сусіди ходили миритися

3. На воскові

Ножем знімали з свічки трохи воску, розігрівали в ложці над свічкою, загадували бажання. Виливали віск у тарілочку з холодною водою і дивилися, на символи, які вийшли. Кожна дівчина тлумачила ці символи по-своєму. Можна роздивитися першу літеру імен'і судженого.

4. Паперові вісники

На паперових смужках писали значущі для себе події: весілля, народження дитини, гроші, знайомство, переїзд, зміна роботи і таке інше. Смужки клали на край миски з водою. В половинку шкаралупи волоського горіха ставили маленьку свічку і спускали на воду. Чекали, поки вона сама підпливе до папірця. Подія, написана на записці, повинна була відбутися в майбутньому році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати кутю: 3 нові рецепти

5. Ворожіння в склянці

Брали 4 склянки, які до половини заповнювали водою. В першу клали сіль, в другу –цукор, в третю – обручку, а в четверту – нічого. Одна дівчина в руках на підносі тримала склянки і переміщала їх. Інша ставала за спиною і вгадувала склянку. Солона вода — смуток, солодка — успіх, прісна — звичайний рік, обручка — весілля або зустріч із судженим.

На Маланки українці мають багато традицій. Найголовніша — вертепи з Козою, Василем а Маланкою. В хатах розігрували їхнє весілля. Замість ікони "наречених" благословляли пічною заслінкою, рублем і качалкою. В руках вони тримали "свічки" з качанів кукурудзи. Ватага маланкарів приносила мітлу й по всій хаті розкидала нею сміття. Піч мили водою, а лави білили крейдою. Господарі мусили не ображатися. Бо якщо цього дня з кимось посваришся чи поб'єшся — так буде весь рік.
Зараз ви читаєте новину «5 ворожінь на Маланку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути