четвер, 24 серпня 2017 14:41

5 місць Полтави, що з'явилися за Незалежності
5

За роки Незалежності Полтава відчула багато змін. Збільшилася, стала комфортним та сучасним містом.

Gazeta.ua добрала топ-5 міських об'єктів, які зробили життя мешканців більш повним і зручним.

Каштанова алея

Пакова алея на вулиці Соборності з'явилася ще 1913 року. За часів Незалежності каштани ставали все більш аварійними, періодично падали на проїжджу частину. Тому 2003 року всі дерева демонтували. На їх місці висадили молоді каштани. Під час земляних робіт у ґрунті знайшли авіаційну міну часів Другої світової. Міну знешкодили. Поблизу молодих дерев оновили тротуарну плитку та лавки. А 1999 року на початку каштанової алеї з боку вулиці Сінної встановили пам'ятник "глобус Полтави", присвячений 1100-літтю міста. Площа алеї складає 4 га, довжина — 1 км. Вона є ботанічною пам'яткою природи.

Автор: CityKey.net
  Каштанову алею реконструювали 2003 року
Каштанову алею реконструювали 2003 року

Злато місто

Підземний перехід і одночасно торговий комплекс побудували 2004 року. Скляний купол став прототипом столичного "Глобуса" на Майдані Незалежності. На його місці раніше був фонтан. У комплексі "Злато місто" розташовані понад 30 магазинів, відділення банку, кафе. У центральній зоні розміщують тематичні та святкові інсталяції. Із жовтня 2016 року тут встановили контейнер "ОдежиНА", де можна залишити речі для переселенців та малозабезпечених людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Леніна до оголених грудей: що пережила Бессарабка

Автор: novobudovy.com
  Злато місто - це підземний перехід та одночасно торговий комплекс
Злато місто - це підземний перехід та одночасно торговий комплекс

Свято-Успенський собор

Білосніжний храм на Івановій горі існував ще з другої половини 18 ст. Проте у 1934 році за вказівкою більшовиків собор зруйнували. Тільки за Незалежності його вдалося відновити - у вересні 2003 року. Зараз тут діє одна з найбільших волонтерських організацій для бійців АТО - "Полтавський батальйон небайдужих".

Автор: Vide Novum
  Свято-Успенський собор, який зруйнували більшовики, відновили 2003 року
Свято-Успенський собор, який зруйнували більшовики, відновили 2003 року

Палац дозвілля "Листопад"

До 2003 року зіркові концерти у Полтаві відбувалися на Співочому полі під відкритим небом або в театрі ім. Гоголя. Обидва майданчики були замалі для таких заходів. Тому колишній кінотеатр "Полтава" реконструювали і перетворили на "Листопад". Зал розрахований на 1200 глядачів, оснащений сучасною звуковою та світловою апаратурою. За 14 років тут відбулися численні концерти український та іноземних артистів.

Автор: poltava-arenda.com.ua
  Палац дозвілля "Листопад" розрахований на 1200 глядачів
Палац дозвілля "Листопад" розрахований на 1200 глядачів

Південний вокзал

Станція Полтава-Підвенна — основний залізничний вокзал міста. У 1999-2000 роках станцію модернізували. Відремонтували зал очікування, касову зону, перони та фасад будівлі. Створили сервіс-центр, кімнати відпочинку. Через 8 років провели електролінії, які уможливили рух електричних поїздів. У 2013 році встановили турнікетну систему. Нещодавно на площі Слави, яка примикає до вокзалу, оновили паркові дерева. Також поблизу будують приміську автостанцію.

Автор: Вікіпедія
  Станція Полтава-Південна постійно оновлюється
Станція Полтава-Південна постійно оновлюється

Поблизу Полтави, у селищі Великі Сорочинці проходить щорічний Сорочинський ярмарок. Кореспонденти Gazeta.ua показали, що продавали на ярмарку та як відпочивали його гості.

Зараз ви читаєте новину «5 місць Полтави, що з'явилися за Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути