неділя, 17 лютого 2019 00:37

Заробітчанам у Польщі підвищили зарплати

У Польщі від початку року найбільше зросли зарплати будівельників, водіїв та у сфері обслуговування.

— Працюю водієм у місті Познань. Розвожу товари по магазинах, — говорить 42-річний Ігор Шаненко зі Львова. — Раніше за годину платили 14 злотих. Із січня — 17. Це 120 гривень. Якраз перед Різдвом думав звільнятися, повертатися додому. Із дружиною зводимо будинок. Щомісяця відсилав їй по 500 доларів. Живу в гуртожитку, який надає підприємство. Плачу за нього 1400 гривень. Також витрачаю гроші на продукти, іноді купую одяг. Подумав, що стільки вже можу й в Україні заробити. Сказав начальству, що повернуся додому. А мені пообіцяли підняти зарплату. Підвищення, на перший погляд, незначне, але за січень зміг спокійно відіслати додому на сотню доларів більше.

— Зараз усі пекарі на заводі — українці. Якщо вони підуть, залишимося без робочих рук, — каже 42-річний Кшиштоф Єнжський, власник пекарні у Варшаві. — Українців почав брати на роботу 2017-го. Їм платили трохи менше, ніж місцевим. Але тепер вони диктують умови бізнесу. Кажуть, що поїдуть працювати до інших країн. Там зарплати вищі. Ще рік тому в мене стояла черга охочих працювати. Міг вибирати. Зараз ситуація змінилася. Хтось спробував і більше не хоче їхати на заробітки. Інші подалися на більші гроші до інших країн. Один із моїх пекарів зараз у Данії.

Підняв зарплату із 12 до 14 злотих за годину (із 85 до 100 грн. — Газета). Найближчим часом перегляну кількість працівників. Тих, хто погано працює — звільню. Іншим ще більше підвищу платню.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчанам у Польщі підвищили зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають