пʼятниця, 09 серпня 2019 17:50

Держава має відшкодувати Портнову сім мільйонів гривень

Колишньому заступнику глави Адміністрації президента часів Януковича 45-річному Андрію Портнову держава має заплатити 7 млн грн. Таке рішення 2 серпня ухвалив Печерський райсуд Києва. Задовольнив позов Портнова про захист честі й ­гідності.

Портнов позивався до Міністерства юстиції і Держказначейства за нібито завдану шкоду його репутації. Адвокат Олена Ісаєвська заявила, що уряд Канади застосував санкції проти Портнова на підставі листа Генпрокуратури від березня 2014 року. Написали про його причетність до порушень закону. А він, говорить Портнов, не був підозрюваним у жодному провадженні. Хоча Ісаєвська каже — був, але недовго.

Рішення на користь Портнова ухвалив суддя Сергій Вовк. ГПУ та Мін'юст двічі заявляли про його відвід через можливу упередженість. Крім того, проти судді відкрита кримінальна справа — його підозрюють в ухваленні завідомо неправосудного рішення з корисливих мотивів.

— Рішення політичне. Його винесли зараз, коли Порошенко втратив владу і вплив на суди, — каже адвокат 39-річний Роман Маселко.

— 7 мільйонів — надзвичайно велике відшкодування. Навіть за втрату життя, здоров'я, інвалідність суди ­приймали рішення про 200–250 тисяч гривень, до мільйона.

Велика частина українців до Портнова ставляться негативно, вважають одіозним. Однак за п'ять років правоохоронці нічого не знайшли, аби притягнути до відповідальності. Це відома в політиці практика — високі керівники не залишають слідів. Тобто діють через помічників, дають усні вказівки. Усі знали, що архітектором судової системи, яка дозволяла впливати на суддів, є Портнов. Але юридичних доказів не мали.

Зараз є великий запит на судову реформу. Зеленський обіцяв, що використовуватиме напрацювання громадськості. Представники його партії теж вважають судову реформу ключовою. Руслан Рябошапка (заступник керівника Офісу президента, ймовірний кандидат на посаду генпрокурора. — Газета) казав, що першими кроками буде перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії, Вищої ради юстиції. Це необхідно для початку нової реформи. Очікування є, обіцянки є, розроблений механізм є, законопроект уже є. Нова владна команда має всі можливості.

Зараз ви читаєте новину «Держава має відшкодувати Портнову сім мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають