Ексклюзиви
понеділок, 10 червня 2019 17:25

Для питної води небезпеки немає. Водопостачання відновлять о 19:00 (відео)

Для питної води небезпеки немає. Водопостачання відновлять о 19:00 (відео)
Рівень забруднення не несе велику загрозу. Точні результати очікують. У повному обсязі воду планують запустити 11 червня. Фото: 1news

"У річці Рось загалом виявили не більше 10 літрів отруйних речовин. Небезпечні хімікати спочатку потрапили у воду річки Фоси. За рахунок розбавлення, багатокілометрової відстані та великої кількості опадів за останні 5 днів небезпеки для води у Білій Церкві не існує", - повідомив директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий. Повідомляють у ДСНС.

10 червня він виступив на спільному брифінгу представників служби з надзвичайних ситуацій, гідрометеорологічного інституту, служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів та агентства водних ресурсів України.

"За попередніми результатами аналізу показників, хімічні, мікробіологічні та фізичні якості питної води у межах Білої Церкви не перевищують показники, визначені державними санітарними нормами та правилами. Орієнтовно результати наступних досліджень будуть оприлюднені сьогодні до кінця доби. Ситуація на контролі," - зазначив заступник директора Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС Олександр Лещенко.

Зранку 10 червня відібрали проби води на 3 локаціях. У верхів'ї та пониззі Косівського водосховища і на водозаборі Білої Церкви (верхнє білоцерківське водосховище. — Gazeta.ua). Їх направили для детального аналізу на державне підприємство "Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. Академіка Л. І. Медведя".

Виявлені пестициди відносяться до 3 класу токсичності. Ними обробляють бур'яни і борються з хворобами на посівах зернових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологічне лихо: у річку Рось вилилася тонна хімічних препаратів

"Плануємо відновити водозабір за результатами аналізів на токсикологію сьогодні близько 19:00. Повноцінної подачі води очікуємо на ранок 11 червня. Служби водоканалу до відновлення роботи готові. Забезпечені реагентами", - повідомила депутат обласної ради Ольга Бабій.

На Одещині позеленіло Чорне море. Причина - розмноження ціанобактерій Nodularia spumigena. Вони виділяють отруйні речовини. Місцева влада не заборонила купатися.

Зараз ви читаєте новину «Для питної води небезпеки немає. Водопостачання відновлять о 19:00 (відео)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають