Ексклюзиви
середа, 26 вересня 2018 14:52

"Зелена нерухомість": як забудовники повинні турбуватися про природу міста

В 2017-2018 роках ринок нерухомості України відчуває колосальне зростання. В одному тільки Києві та його передмісті будується кілька десятків житлових комплексів.

Обсяги будівництва зросли в рази, і сьогодні українці мають відмінний вибір серед новобудов. Але обсяги - це навіть не головне. Особливо цікаво, як саме сьогодні будують нові ЖК. Тенденції радують, адже за останні 2 роки сильно змінилися принципи будівництва. Експерти компаній Greenville і НЕСТ стверджують, що ринок нерухомості України став ближче до європейського.

  За останні 2 роки кількість українських проектів "nature friendly" виросла в 5 разів
За останні 2 роки кількість українських проектів "nature friendly" виросла в 5 разів

Сьогодні девелопер не ставить перед собою завдання якнайшвидше закрити проект, вклавши в нього мінімум грошей і часу. Підготовка та розробка концепції йде на куди більш глибокому рівні. Адже забудовник будує не порожні бетонні коробки, а ціле мікромыксто з власною інфраструктурою. Саме девелопер повинен подбати про зони відпочинку для жителів, забезпечити їх усім необхідним для комфортного життя.

В мегаполісах з населенням понад мільйон жителів гостро відчувається нестача свіжого повітря і прогулянкових зон. Спортсменам ніде бігати, мамам ніде гуляти з дітьми, а молодим парам ніде пройтися на побаченні. До недавнього часу це турбувало лише небагатьох забудовників.

На щастя, тенденція змінилася. Серед проектів житлових комплексів з'являється все більше з концепцією турботи про навколишнє середовище. За останні 2 роки кількість українських проектів "nature friendly" виросла в 5 разів.

Зелене будівництво: як забудовники створюють лаунж-зони для жителів

У більшості проектів житлових комплексів, які будуються зараз і були побудовані за 2 останні роки, приділяється особлива увага облаштуванню прибудинкової території.

Причому багато забудовників відходять від прийнятого "під'їзного" облаштування, де в комплексі створюється тільки відкритий дворик з невеликою кількістю дерев. Проекти стають все більш різноманітними за масштабами і обсягами. Оцінимо найбільш поширені.

Зелений дворик і алея

Найпопулярніша схема облаштування території - це зелений дворик з прогулянковими алеями. Вона не вимагає занадто багато вкладень і глобального планування.

Це всього лише трохи змінена концепція зручного дворика для ЖК. Тут багато дерев, а замість асфальту - газони.

І вже тільки ці зміни роблять прибудинкову територію більш затишною і комфортною для жителів. В такому дворі легше дихати, він зручний для прогулянок і навіть невеликих пікніків.

Навколо житлових комплексів часто створюють прогулянкові алеї. Таким чином в комплексі з'являються невеликі зони для відпочинку і занять спортом.

Все більше забудовників відмовляється заливати асфальтом всю територію навколо ЖК - і це величезний плюс. Чим більше таких двориків у кожному місті, тим легше буде дихати жителям.

Зона відпочинку на даху

Українські забудовники зовсім недавно почали переймати досвід західних колег в облаштуванні даху. Раніше дах і його конструкція були чисто технічної площею. Найчастіше він був закритий для жителів.

Але концепція "зеленого даху" повністю змінює уявлення про зелену зону в житловому комплексі. По суті, мешканці отримують повноцінну лаунж-зону і відмінний оглядовий майданчик.

На даху часто розбивають справжній парк з деревами, кущами і альтанками. Особливо, якщо це дозволяє конструкція і розміри житлового комплексу. І у такого парку є величезний плюс - він доступний тільки для жителів ЖК.

Нехай традиція створення зон відпочинку на даху тільки починає зароджуватися в Україні, але виглядає все це просто здорово.

Окремий парк біля ЖК

Це кращий варіант для жителів. Облагороджений парк - чудове місце для відпочинку. На жаль, далеко не у всіх проектах можна реалізувати таку концепцію. І навіть в тих, де це можливо, більшість забудовників прагнуть реалізувати варіанти простіше.

Але є невелика категорія девелоперів, які дійсно піклуються про навколишнє середовище. Вони не просто зберігають дерева, але навіть самостійно розбивають парк на прибудинковій території.

Це складно і витратно, адже для парку потрібно багато простору. Такі проекти виходять за рамки класичного ландшафтного дизайну, але якщо вони все ж вдаються, то відразу стають культовими. У столиці, наприклад, такі житлові комплекси з власними великими парками можна перерахувати на пальцях однієї руки.

  ЖК бізнес-класу Greenville Park
ЖК бізнес-класу Greenville Park

Унікальний "зелений" ЖК прямо в центрі столиці

У 2018 році Девелопери Greenville і НЕСТ об'єднали свої сили, щоб реалізувати унікальний проект, в якому поєднуються європейські принципи містобудування і турбота про сім'ї, які будуть в ньому жити.

Greenville Park - це перший в столиці житловий комплекс, який розроблений за принципом комфортного життя для сім'ї. Особливу увагу девелопери приділяють інфраструктурі та зонам для відпочинку мешканців.

І похвалитися є чим - біля житлового комплексу забудовники створюють повноцінний парк площею 6000 квадратних метрів. Причому проект парку теж заслуговує на увагу. На його території планують створити кілька окремих зон для спортсменів, прогулянок з дітьми та активного дозвілля. Щоб кожен житель отримав можливість відпочивати на природі.

Парк відкритий тільки для мешканців житлового комплексу та їх гостей. А це означає, що в ньому завжди буде достатньо простору, щоб побути наодинці з природою. Можна покататися на велосипеді або почитати книгу в тіні дерев.

Це все прямо посеред історичного центру міста - на Подолі. Greenville Park розташований прямо в серці столиці, де чудова інфраструктура, транспортна розв'язка і відмінні панорами міста.

Але і це ще не все. Забудовники вирішили об'єднати ідеї власного парку і окремої лаунж-зони на даху. Проект передбачає створення декількох зон відпочинку на даху комплексу.

Подібної комбінації немає ні в одному житловому комплексі столиці. Тому девелопери НЕСТ і Greenville реалізують по-справжньому унікальний проект, якому немає аналогів.

Мало хто зважується на реалізацію таких складних і комплексних проектів. Саме тому НЕСТ і Greenville об'єднали свої сили - щоб зробити Greenville Park одним з кращих ЖК в Києві, призначених для комфортного життя.

Комплекс ще знаходиться на стадії будівництва, але він вже викликав ажіотаж серед покупців і експертів галузі. Забудовники обіцяють завершити будівництво до кінця 2019 року, так що чекати залишилося недовго. Побажаємо успіхів девелоперам для успішного виконання проекту. Впевнені, він ще зможе нас здивувати.

  Новий ЖК в центрі міста
Новий ЖК в центрі міста
Зараз ви читаєте новину «"Зелена нерухомість": як забудовники повинні турбуватися про природу міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути