середа, 18 червня 2014 12:11

Види кухонних ножів: Як правильно використовувати та доглядати (фото)
10

Використання ножів сміливо можна назвати наукою. Кожен ніж призначений для своєї роботи.

Види кухонних ножів

Існує 13 різновидів кухонних ножів. Якщо кожен з них використовувати за призначенням, а не різати одним ножем м'ясо і овочі, то робота на кухні стане набагато приємнішою. Давайте по порядку розглянемо кожен вид ножів.

Універсальний ніж

Це звичайнісінькі ножі, які є на кухні в кожної господині. У них немає особливих характерних відмінностей. Лезо може бути різної довжини і форми. Такі ножі кухаря зазвичай використовують для того, щоб грубо різати овочі.

Хлібний ніж

 

Якщо у вас вдома буде хлібний ніж, то різати хліб буде набагато простіше і приємніше. Знайома ситуація, коли ріжеш свіжий дуже м'який хліб, а він стискається або кришиться? Напевно, знайоме. З хлібним ножем такої історії не буде. У нього дуже міцне лезо однакової ширини по всій довжині, ріжуча частина має хвилястий край і ніби розпилює хліб. Ніяких крихт, тільки ідеально рівні шматочки.

Овочевий ніж

 

Маленький ножик із загостреним кінчиком і дуже міцним коротким лезом. Таким ножем зручно чистити овочі або різати невеликі овочі або фрукти. Під овочами тут мається на увазі не величезні качани капусти, звичайно ж. Помідори або огірочки ріжуть саме таким ножем.

Ніж для чистки

Маленький і зручний у руці ножик призначений для чищення овочів. Клинок увігнутий, щоб зручніше було обробляти округлі поверхні, а кінчик сильно загострений - для вирізання зіпсованих місць.

Ніж для нарізки

 

Якщо у вас на кухні є такий ножик, то для вас не буде складно акуратно і дуже тоненько нарізати шинку, сир, сирокопчену ковбаску або червону рибку. У такого ножа довге лезо з гладкою ріжучою кромкою, полотно не широке. Він повинен бути дуже гострим.

Ніж для м'яса

 

Цей ніж призначений для різання сирого м'яса і має особливу форму, щоб розрізання жилавих шматків не було проблемою. Форма у нього вигнута, трохи розширюється до кінчика.

Філейний ніж

 

Коли м'якоть м'яса або філе риби потрібно нарізати на тонкі пластини, на допомогу прийде філейний ніж. У нього вузьке, довге і дуже гостре лезо. Кухарі рекомендують відрізати м'ясо одним рухом, щоб отримати ідеально рівний зріз.

Ніж для зрізання м'яса з кісток

За допомогою такого ножичка дуже зручно обрізати м'ясні кісточки. Широке в основі лезо, яке звужується до загостреного кінчика, допомагає підлізти у важкодоступні місця і легко відокремити м'ясо від кістки.

Кухарський ніж

 

Цей ніж має широкий і важкий клинок. Ним дуже зручно рубати зелень, капусту та інші овочі. Незамінний помічник на кухні.

Японський ніж

 

Дуже зручний ніж з опущеним вістрям і прямою різальною крайкою. Його можна використовувати як для нарізки суші, так і для оброблення м'яса або риби, нарізки імбиру і грибів.

Ніж для нарізання м'якого сиру

 

У цього ножа в лезі є невеликі поглиблення, які не дають сиру прилипати до ножа. Іноді поглиблення замінюються отворами. У деяких моделей ножів на кінчику леза є невелика вилочка. Нею чіпляють шматочки сиру і переносять їх на тарілку.

Ніж для нарізки томатів

 

Ви, напевно, знаєте, що помідори різати досить важко. Поки ріжеш товсту скоринку помідора, м'якоть може зминатися, втрачається корисний і потрібний сік, а нарізані скибочки виглядають не так красиво. А у спеціального ножа хвилясте лезо, не дуже широке і довге. Він ідеально нарізає томати чи інші фрукти і овочі з щільною шкіркою.

Кухонний топірець

 

Сокирка потрібна на кухні не дуже часто, але якщо вам потрібно розрізати великий шматок м'яса, то ніякий інший ніж так добре не впорається з цим завданням. Розділ м'яса сокиркою стане набагато простішим.

Правильний догляд за ножами

Якщо вже купувати повний комплект ножів, то краще вибирати дорогі якісні набори. Якісна сталь повільно тупиться і служить дуже-дуже довго. Але, звичайно, і доглядати за такими ножами доведеться правильно. Ось кілька порад, як правильно доглядати за ножами:

Ножі слід зберігати окремо від інших столових предметів. Кращий варіант, якщо вони будуть стояти у вас в спеціальній підставці або на магнітній дошці.

Ножі потрібно мити відразу ж після використання і відразу витирати ганчіркою насухо.

Ніколи не перевіряйте ножем готовність страв. Наприклад, вареної картоплі. Перепади температур шкідливі для металу. Краще робіть це звичайною виделкою.

Використовуйте пластикові, бамбукові або дерев'яні дошки. Дуже швидко туплять ножі дошки з кераміки та скла.

Час від часу потрібно заточувати ножі. Якщо ви не впевнені, що можете зробити це правильно, можете віднести їх в спеціальну майстерню.

Зараз ви читаєте новину «Види кухонних ножів: Як правильно використовувати та доглядати (фото)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути