Ексклюзиви
пʼятниця, 11 квітня 2014 18:08

Росіяни масово скуповують житло в Криму

Росіяни масово скуповують житло в Криму

Росіяни, відсвяткувавши приєднання Криму до своєї країни, кинулися скуповувати нерухомість на півострові.

Продавці відреагували миттєво і одразу підвищили ціни. Після проведення референдуму квартири в новобудовах подорожчали на 20-30 %, говорить менеджер агентства нерухомості "Ялта-Сіті" Олена Селеніст. Деякі забудовники, за її словами, підвищили ціни ще більше: якщо в січні-лютому квартири в будинках Ялти, розташованих далеко від берега моря, можна було купити за $ 1 тис. за один квадратний метр, то зараз - $ 1,5 тис.

"Квадратний метр квартир в Приморському парку подорожчав з $ 3,5 тис. до $ 5 тис.", - говорить Селенист. Менеджер з продажу севастопольської девелоперської компанії сказав, що кілька забудовників підвищили вартість квадратного метра з $ 800 до $ 1,6 тис.

"Знайти більш дешеву пропозицію зараз складно", - зазначив він.

Квартири на вторинному ринку виросли в ціні не так сильно, як квартири в новобудовах. За словами засновника кримського агентства нерухомості "Планета Крим" Ігоря Захарченко, заявлені ціни продавців в березні і на початку квітня підвищилися на 10-15 %, до $ 2 тис. за один квадратний метр в селищах на Південному березі Криму.

Нерухомість в Криму купують росіяни, каже директор сімферопольського агентства нерухомості "НТН" Дмитро Майоров.

"Попит з їх боку зріс у кілька разів порівняно з аналогічним періодом минулого року", - додає провідний спеціаліст з нерухомості кримської будівельної компанії "Союзбудтехнологія" Валерія Петрусевич. За її словами, якщо в 2013 р. на частку покупців з Росії припадала лише половина від загальної кількості угод, то зараз - понад 70 % бронею житла.

Як раніше повідомлялось, всі операції на ринку нерухомості в Криму припинені, оскільки доступ до реєстру майнових прав на півострові закритий. Валерія Петрусевич каже, що це питання місцева влада обіцяє вирішити до 1 липня. Зараз будівельні компанії і ріелтори укладають з покупцями договори на купівлю житла і беруть передоплату.

У москвичів зараз модно купувати житло в Севастополі та на Південному березі Криму, пояснює керівник Асоціації спеціалістів банківської оцінки України Сергій Фролов.

"Росіянам розповідають про прийдешнє зростання цін, тому вони і поспішають придбати нерухомість на півострові", - наголошує він і додає, що ціни на житло в Севастополі та на Південному березі Криму здаються москвичам дуже низькими. За даними російського журналу Metrinfo, станом на початок квітня середня ціна на квартири в московських новобудовах становить $ 4,7 тис. за кв. м. При цьому легітимність проведення операцій на території півострова росіян не бентежить.

Активність на ринку пов'язана з появою перекупників, запевняє Олена Селеніст. Вона пояснює, що деякі клієнти бронюють відразу кілька квартир в новобудовах.

"Ми не встигаємо змінювати інформацію на сайті", - говорить вона. Це підтверджує і Ігор Захарченко - москвичі часто укладають договори на покупку відразу 10 апартаментів. "Багато з них вважають, що ціни на нерухомість будуть рости", - вважає він.

Це може відбутися, але в тому випадку, якщо нова пропозиція не буде з'являтися, вважає Валерія Петрусевич. Вона пояснює, що зараз на території Великої Ялти знаходиться близько 50 недобудов, частково на високій стадії готовності. Якщо ці об'єкти будуть завершені, то подальшого зростання цін вдасться уникнути.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни масово скуповують житло в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути