вівторок, 03 липня 2018 00:30

Звертають увагу лише на вартість квадратного метра

— У Києві переважно зводять багатоповерхівки. Це найприбутковіше. У передмісті столиці розвивається малоповерхова забудова. Споруджують таунхауси, дуплекси — будинки на дві сім'ї. Попит на таке житло вищий, ніж на квартири. Також останні два-три роки забудовники масово пропонують невеликі однокімнатні квартири, — говорить 47-річний Анатолій Топал, віце-президент асоціації професійних управителів нерухомістю.

На що звертають увагу українці при виборі житла?

— Насамперед — на вартість квадратного метра. Все інше другорядне. Щоб зекономити, люди купують квартиру і роблять своє планування. Водночас поступово Україна переходить до європейських стандартів. Сім'ї надають перевагу двокімнатним чи однокімнатним квартирам із гостьовою зоною та відокремленою спальнею.

Хто купує смарт-квартири? Чи буде на них попит через 5–10 років?

— Смарт-житло розраховане на покупців із невеликим доходом. Або людей, які здаватимуть ці квартири в оренду. Такі помешкання мають площу 20–25 квадратів. Не потребують додаткових витрат, бо продаються вже з ремонтом. Звісно, якщо ми говоримо про класичні смарт-квартири. Бо зараз на ринку пропонують помешкання площею 18 квадратних метрів без жодного оздоблення. Їх не можна назвати смарт-квартирами. Це щось подібне до комори.

На які типи житла найбільший попит на вторинному ринку?

— Найчастіше купують двокімнатні квартири. Загалом шукають житло поблизу метро, не радянської забудови. На вторинному ринку майже сформувався новий сегмент нерухомості — це квартири у будинках, які здали в експлуатацію в 2010–2017 роках.

Чи дешевшатиме нерухомість?

— На вторинному ринку ціни знизилися. На первинному — балансують. З одного боку, на забудовників тисне подорожчання будівельних матеріалів, енергоносіїв. Крім того, є дефіцит кваліфікованих робітничих кадрів. Багато поїхали на заробітки за кордон. З другого боку — в Україні досить малий попит на нерухомість. Не знаю, як забудовники виходитимуть із цієї ситуації. Торік масово пропонували розстрочки. Таким чином багатьом українцям вдалося зробити перші внески за житло. Дехто заселився в квартири, поступово сплачують кредит.

Міністерство регіонального розвитку й будівництва пропонує відмовитися від сміттєпроводів у багатоповерхівках. Які будівельні норми ще потребують осучаснення?

— Коли я заселився з сім'єю у новий будинок, одразу заварив сміттєпровід. Майже рік виховував сусідів, щоб виносили непотріб на вулицю. В одному із під'їздів сміттєпровід лишили. За сім років розвелися гризуни, комахи. Стояв страшенний сморід. Тому потрібно або відмовлятися від сміттєпроводів у будинках, або робити їх сучасними.

Зараз ви читаєте новину «Звертають увагу лише на вартість квадратного метра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути