Ексклюзиви
середа, 12 січня 2011 21:06

Житлові кредити у валюті можуть відновити

Банки поліпшують умови видачі житлових кредитів, вважає фінансовий директор компанії "Простобанк консалтинг" Олександр Сєдих, 25 років.

Іпотечні кредити видають під 16–19 відсотків річних. Коли будуть вигідніші умови?

— 2010 року умови вже поліпшилися. Реальна ставка кредитів знизилася з 27 відсотків річних до 19,9. Збільшилася кількість банків, які позичають. Якщо на початку року кредитували шість банків із 50 найбільших, то тепер — 24. Строк кредитування теж збільшився, до 20 років. Аванс знизився з 50 відсотків до 30. Банки знижують відсоткову ставку за депозитами. Відтак і умови іпотечного кредитування поліпшуються. До кінця року середня ставка може знизитися ще на 2–4 відсотки річних. Також скоротяться строки ухвалення рішення про видачу кредиту. Приміром, в автокредитуванні відновили скорингову систему (набрання балів. — "ГПУ") оцінки клієнта. Цю практику можуть відновити в житловому кредитуванні.

Економічна ситуація спричинила виведення вітчизняного та іноземного капіталу з України. Звідки візьмуть гроші на кредити?

— Звісно, це важливі фактори. Але довіра населення до банків також відновлюється. Сума банківських вкладів зростає. Торік залучили на депозити більше, ніж змогли інвестувати.

Раніше найвигідніші умови були в банках з іноземним капіталом.

— Тепер теж найкращі умови в банках з іноземним капіталом. Наприклад, в "Ерсте банку", "Кредитпромбанку", "Форумі", "Фольксбанку". Із вітчизняних — "Київській Русі" й "Тавриці".

До 2008-го видавали валютні позики. Там були значно вигідніші умови.

— Після обвалу гривні два роки тому Нацбанк обмежив видачу кредитів у доларах та євро. Бо через високий курс позичальники не змогли платити кредити. Нині частка проблемних кредитів за офіційними даними складає 12 відсотків. Проте є неофіційні цифри. До 30 відсотків клієнтів затримують платежі або взагалі не платять банкам.

Утім, цього року видачу валютних кредитів можуть відновити. Бо закінчується термін розпоряджень Нацбанку, які обмежували таку діяльність.

Що робити, якщо банк вирішить підвищити відсотки за кредитом?

— Із 2008 року діє обмеження на перегляд умов. Банки знайшли лазівку: прив'язують кредитні відсотки до середньої відсоткової ставки за депозитами або облікової ставки НБУ.

Договір може передбачати й фіксовану ставку. Якщо ж ставки за кредитами знижують усюди, позичальник має написати заяву про перегляд умов. Щоб і йому знизили відсотки.

Не факт, що банк пристане на умови клієнта. Чи можна перейти в інший банк?

— Зараз немає програм рефінансування, тобто переходу позичальників з банку в банк.

Зараз ви читаєте новину «Житлові кредити у валюті можуть відновити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути