Ексклюзиви
четвер, 23 листопада 2006 19:03

Жінок залишили без квартири

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  На балконі восьмого поверху сохнуть шкарпетки нових власників квартири, яку за договором з ”Меркурієм” Ніна Гетьман (праворуч) мала отримати наприкінці 2005 року
На балконі восьмого поверху сохнуть шкарпетки нових власників квартири, яку за договором з ”Меркурієм” Ніна Гетьман (праворуч) мала отримати наприкінці 2005 року

Жителька Луганщини Юлія Полюдова, 31 рік, її мати, 51-річна Ніна Гетьман, та 9-річний син Владислав перебралися до Броварів три роки тому: "У нас там безробіття". Роботу знайшли на Броварському домобудівному комбінаті "Меркурій".

— Пішли, бо робітникам ДБК пообіцяли продати квартири дешевше, — пояснює Ніна Гетьман. — Працювати треба в холодному, сирому цеху, а отримуємо не більше тисячі.

Договір про пайову участь у будівництві житла — двокімнатної квартири в дев"ятиповерхівці по вул. Кірова, 90 на 61,7 кв. м у Броварах — підписали 10 листопада 2004-го. Будинок мали здати наприкінці 2005 року. За договором, виплату розтягнули на п"ять років. Проте з умовою: після листопада 2004 року застосовується індекс інфляції, або помісячний коефіцієнт подорожчання. Цей коефіцієнт визначає сам забудовник. "Хтозна, який коефіцієнт вони намалюють", — у грудні 2005-го мати з донькою вирішили сплатити всю вартість квартири, 123,4 тис. грн. Будинок стояв готовий, тож шахрайства вже не остерігалися. Гроші позичали серед знайомих.

За два тижні Ніна Гетьман отримала новорічний "сюрприз": лист від ДБК "Меркурій" про те, що підприємство в односторонньому порядку розриває договір. Ошелешена жінка спершу не повірила. Побігла до керівництва.

— Бєлік (голова правління Броварського ДБК. — "ГПУ") мені сказав: "Я захотів — от і забираю квартиру", — згадує пані Ніна. — Потім дзвонили з бухгалтерії, умовляли забрати гроші. Потім залякували, мовляв, як не заберемо грошей, то взагалі залишимося без нічого. Я здалася.

Умовляли забрати гроші. Потім залякували

За півтора року житло подорожчало наполовину. Щоб не залишитися просто неба, жінки вирішили судитися за своє право на квартиру. Представник директора (сам керівник ДБК на засідання жодного разу не з"явився) заявив: договір Ніни Гетьман із Броварським ДБК не є укладеним, бо буцім "сторони не досягли згоди з усіх істотних умов договору". І договір складено неправильно, бо в "Меркурії" працювали некомпетентні юристи. Броварський суд визнав такі претензії безпідставними. "Меркурій" мав передати квартиру у власність родині Ніни Гетьман.

Їхня радість тривала недовго: квартиру так і не передали, а в липні почався новий суд. ТОВ "Броварський домобудівний комбінат "Меркурій" подало новий позов — до обласного апеляційного суду, аби скасувати рішення броварського судді.

— Поводились із нами грубо, — скаржиться дочка Юлія Полюдова. — Суддя переривала нас на півслові. А як дізналася, що мама за спеціальністю кранівниця, а я — помічник бухгалтера, сказала: "Який їхав, таку й стрів". Ми з мамою розгубилися, не знали, що казати. Найняли адвоката, але він на суд не з"явився. За 15 хвилин судді вже пішли на нараду.

Рішення броварського суду на користь родини Ніни Гетьман скасували. Мовляв, жінка забрала сплачені нею кошти за квартиру, отже, згодилася розірвати договір. Квартиру, що мала належати її родині, продали новим мешканцям.

Наступного дня після дзвінка з "ГПУ" голова правління ТОВ БДБК "Меркурій" пішов у відпустку. "Він ліг у лікарню", пояснила секретар. А його "права рука" Броніслав Брилінський сказав, що Гетьман хотіла продати квартиру, тому договір і розірвали.

— Ми такого не допускаємо, щоб квартири купляли, — каже заступник голови правління, — а потім удвічі дорожче продали. Звертайтесь до суду, та правда на нашому боці.

— Хіба в договорі про пайову участь є така заборона?

— Я не пам"ятаю.

— Подивіться угоду.

— Ви прийшли мені мораль читати?! — обурився Брилінський. — Я ніколи в своєму житті не обідив ні одної людини, а шахраїв не терплю.

Новий адвокат радить родині подавати позов проти "Меркурія" через порушення закону про захист прав споживачів. Інші юристи теж радять не здаватися: "Варто дійти навіть до Верховного Суду. Той виносить справедливі рішення". Поки що Ніні Гетьман та її родині доводиться жити в найманій кімнаті з ґанком, у приватному секторі на броварській вулиці Космонавтів. Криниця і вбиральня — у дворі. Платять за таке 600 грн на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Жінок залишили без квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути