вівторок, 30 липня 2013 07:45

З оренди київських квартир вираховуватимуть податок

 

Кияни, які здають квартири в оренду, віддаватимуть 13% оплати до міського бюджету. Цього вимагає проект рішення, зареєстрований у міській раді.

Фіксувати занижену вартість житла в угодах оренди не можна. Проект рішення встановлює мінімальну ставку місячної оренди "квадрата" квартири — 7,53 грн. Якщо квартира розташована в історичній частині Києва, то оренда мусить вартувати щонайменше 9,41 грн на місяць за кв. м, якщо є у переліку об'єктів культурної спадщини національного значення — 15,06 грн, якщо квартиру винаймають з комерційною метою — 22,59 грн. Орендодавець однокімнатної квартири площею 30 кв. м щомісяця віддаватиме до бюджету щонайменше 29 грн 36 коп.

— Зараз добросовісні орендодавці й так платять 15-17 відсотків податку до державного бюджету. А це вводять ще й муніципальний, — пояснює 46-річний Віктор Несін, голова Національної ради Рієлторської палати України. — Людина, яка здає квартиру за 1000 гривень, віддає до держбюджету 150. А тепер змушена платити ще й до міського. У тінь заганяють усіх орендодавців, хто наважився з неї вийти. З прийняттям рішення кількість офіційних платників податків не зросте, бо виявити неплатника дуже важко. Власник має право здавати своє помешкання безкоштовно, уклавши договір про безкоштовне користування.

— Неправильно прив'язувати податки до квадратних метрів, — додає Артур Пилипчук з Асоціації фахівців із нерухомості. — І рішення не прописує, хто має визначати: квартира розташована в історичній частині чи ні. Приміром, у центрі Києва поряд стоять два будинки: старий аварійний і елітний новобуд. Перший можна назвати складовою історичної частини міста, податки більші. Інший не в історичній частині, податки менші, хоч реальна оренда більша. Під час підрахунку податків краще користуватися ринковою вартістю. Приміром, щоб щороку оцінщик визначав реальну ціну квартири, з неї і вираховували разовий податок.

Станом на початок липня в Києві здають в оренду 85 тис. квартир. З них понад 35 тис. — однокімнатні. Киянка 43-річна Ольга здає двокімнатку за 5 тис. грн, податків не платить.

— Податки платять лише слабкі духом. Погоджуються з тим, що держава їх обдирає. Я державний службовець, з мене й так півзарплати на податки здирають. Недавно чула розмову двох працівниць податкової. Одна каже, що їй на реєстрацію принесли угоду оренди, де оплата за місяць — 50 гривень. Інша порекомендувала заявити до податкової міліції. Мені таких проблем не треба, тому ніяких угод не укладаю.

Не боїтесь покарання?

— Інспектори не будуть ходити по квартирах і вишукувати орендодавців. Їм цікаво викривати тих, хто має три-чотири квартири, для кого здача в оренду — основний бізнес. А я для податківців — як нещасна базарна бабця для міліціонерів.

Зараз ви читаєте новину «З оренди київських квартир вираховуватимуть податок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути