Ексклюзиви
середа, 06 червня 2007 17:47

У Житомирі вигідніше купувати старі квартири

Автор: фото: Сергій ГРОМОВИЙ
  Дві новобудови на вул. Черняховського в Житомирі мали бути готові наприкінці 2006 року
Дві новобудови на вул. Черняховського в Житомирі мали бути готові наприкінці 2006 року

Торік міська влада Житомира дала дозвіл на проектування 47 житлових багатоповерхівок. Найбільше будують для військових та СБУ. Решта житомирян має купувати нові квартири за власний кошт.

41-річний Андрій Журавський гроші на власне житло збирає з 2000 року. Із дружиною та двома синами, 13 та 15 років, живе в гуртожитку на житломасиві Польова.

— Наскладав сім тисяч доларів, — розказує Андрій. — Думали, на почин вистачить, а на решту візьмемо кредит. Хотіли хоча б однокімнатну невелику купити, бо вже діти великі. Тісно нам у гуртожитківській кімнатці.

Обдзвонив усі будкомпанії. Найдешевші квартири на вул. Щорса продає "Житомирбудзамовник". Ціна — 252 тис. грн. Однак внести треба 30% від вартості квартири — 77 тис. грн. Андрія відразу попередили, що житлові кредити на новобудови цієї компанії не дають. Однокімнатні на вул. Перемоги, за кілька зупинок від центру міста, продають за 313 тис. Одразу треба заплатити 10% — 61 тис. грн. На решту можна оформити доларовий кредит на 30 років. У відділі продажу кажуть, що за ним відсотки нижчі. Щомісяця треба буде сплачувати по 2,7 тис. грн. Проте сім"я Журавських заробляє 2,1 тис.

У житомирян доходи незначні. Середня зарплата, за даними Держкомстату України, у квітні становила 913 грн.

— Нове житло в Житомирі продається не дуже жваво, — розказує Валерій Головатенко, 48 років, керівник управління містобудування та архітектури Житомирської міськради. — До нашого ринку прицінювалися великі компанії-забудовники. Після моніторингу дійшли висновку, що за рік тут можна продати не більш як 75 тисяч "квадратів" житла.

За два роки дрібні забудовники обіцяють здати в Житомирі до 200 тис. кв. м новобудов. Отже, чверть квартир не розкуплять. Будівництво можуть заморозити на кілька років, допоки не знайдуть покупців на всі помешкання. Решті доведеться чекати.

Найдешевша однокімнатна обійдеться у 50 тисяч доларів

У місті вже є кілька таких новобудов. Приміром, на вул. Черняховського споруджують дві десятиповерхівки на 108 квартир кожна. Їх мали здати 2006-го. Нині четверо будівельників кладуть цеглу на шостому поверсі. На питання, коли закінчать, неохоче відповідають: "Може, й у цьому році...". Затримують здачу багатоповерхівки на вул. Корольова, поблизу трамвайно-тролейбусного депо.

Найбільшу в Житомирі новобудову зводить компанія "ОлвітаБуд". У восьмисекційному житловому комплексі на 14–18 поверхів буде 475 квартир. Здати обіцяють до 2010 року. У місті цю компанію рекламують як великого столичного забудовника. Насправді вона здала у Києві лише кілька будинків. Чи вистачить "ОлвітаБуд" своїх, а не людських коштів, аби вчасно закінчити будівництво, у компанії говорити відмовляються.

Безпечніше обирати нові помешкання на вул. Перемоги. У будинок вкладає гроші "Приватбанк" — 30 млн грн. Незалежно від того, розкуплять квартири чи ні, цієї суми вистачить, аби вчасно здати об"єкт. Ще два будинки на вул. Героїв Чорнобиля та Богуна зводить столичний холдинг "Київміськбуд". Продаватимуть квартири восени. Ця компанія свої новобудови здає вчасно.

— Ціну поки що не встановили, — зазначає керівник управління будівництва в регіонах "Київміськбуду" Петро Гордієнко. — Однак у Києві ми пропонуємо одні з найнижчих цін на квартири.

Столична компанія планує збудувати 375 тис. кв. м нового житла в Житомирі на вулицях Потапова, Малинській та Народицькій — Крошенський житломасив.

Родина Журавських поки що відмовилася купувати нову квартиру.

— Дешевше як за 50 тисяч доларів нічого нема, — пояснює Андрій. — А однокімнатну хрущовку можна виторгувати і за 30 тисяч. Треба тільки знайти банк, де нам погодяться видати кредит.


ЩО БУДУЮТЬ У ЖИТОМИРІ


   Ціна, грн/кв. м Термін здачі  Компанія-забудовник  Спосіб залучення коштів 
 вул. Перемоги, 99  4 900  IV кв. 2007 р.  ТОВ "ЖитомирПриватбуд"
 ФФБ
 вул. Ватутіна  5 000  2010 р.  ТОВ "ОлвітаБуд"  ФФБ
 вул. Корольова, 48б  4 600  IV кв. 2007 р.  ВАТ "Житомирбуд"  —
 вул. Героїв Чорнобиля  —*  2009 р.  ХК "Київміськбуд"  ФФБ
 вул. Черняховського, 108б  —  IV кв. 2006 р.  ДП "Промжитлобуд"  —
 вул. Чорновола, 4 (центр)
 6 000  2008 р.  ТОВ "ТММ"  договір пайової участі
 вул. Щорса, 155
 4 290  II кв. 2008 р.  ТОВ "Житомирбудзамовник"  договір пайової участі
 просп. Миру  —  2007 р.  ТОВ "Укрелітбуд"  —
 вул. Народицька  —*  —  ХК "Київміськбуд"  ФФБ
 вул. Богуна  —*  2008 р.  ТОВ "ОлвітаБуд", ХК "Київміськбуд"  ФФБ

ФФБ — фонд фінансування будівництва

* продаж почнеться в другому півріччі 2007 р.

дані: "ГПУ"

Зараз ви читаєте новину «У Житомирі вигідніше купувати старі квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути