Ексклюзиви
середа, 04 липня 2007 18:28

Продавець квартири повертає подвійний завдаток

Житомиряни Ірина та Леонід Бочковські живуть у гуртожитку. Навесні вирішили купити квартиру. В агентстві нерухомості їм запропонували однокімнатку в цегляній дев"ятиповерхівці на вул. Шевченка, неподалік від центру. Її виставили за $49 тис. Бочковські запропонували на $4 тис. менше.

— Ми продали батьківську хату за 20 тисяч доларів, — пояснює 29-річна Ірина. — На решту хотіли взяти кредит. Господиня начебто погодилася на нашу ціну.

За кілька днів зателефонувала брокер:

— На квартиру є ще один покупець. Якщо хочете зберегти за собою, треба дати завдаток.

Того ж вечора Ірина та Леонід привезли господині $3 тис. й уклали договір застави. За тиждень, доки подружжя шукало банк, який погодиться дати кредит, власниця передумала продавати квартиру. Передоплату повернула.

— Я чула, що в таких випадках продавець квартири має платити неустойку — подвійну суму завдатку, — каже Ірина Бочковська. — Та власниця сказала нам, що 6 тисяч їй нема звідки взяти. Бог із ними. Я більше побоювалася втратити той завдаток.

Торік 68-річна киянка Світлана Доценко продала свою кімнату в комуналці поблизу метро Політехнічний інститут. Із донькою хотіла купити двокімнатну на околиці. Треба було брати кредит на $30 тис.

Купівлю квартири починають з візиту до іпотечного брокера

— Ми знайшли лише одну доступну квартиру, але спритніші покупці нас випередили, — пояснює жінка. — Продаж своєї комуналки ми вже оформили за договором, бо покупці запропонували вигідну ціну. За два тижні треба було звільняти житлоплощу, а нам не було куди їхати. Завдатку ми взяли 5 тисяч доларів. Повертати довелося б уже 10 тисяч. І ми купили першу-ліпшу готельку на Шулявці.

Щонайменше половину квартир купують нині з залученням кредиту. Але для його видачі банки вимагають показати договір купівлі-продажу житла. А при підписанні договору покупці, як правило, дають завдаток. Його втрати можна уникнути, запевняють в Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ).

— Покупець і продавець укладають попередній договір. У нього варто включити умову: "в разі відмови банку надати кредит, сторони розривають угоду, а завдаток повертають покупцеві", — радить голова комітету з законодавства АФНУ Генріх Людкевич, 53 роки.

Однак краще починати купівлю квартири з візиту до іпотечного брокера, каже Людкевич. Вони є в багатьох агентствах нерухомості. Брокер з"ясує, який банк погодиться позичити потрібну суму. Після отримання попередньої згоди банку покупець укладає договір із продавцем і передає йому завдаток. Після того оформляють кредит. Якщо діяти за такою схемою, проблем не виникає.

А житомиряни Бочковські могли б отримати подвійне відшкодування за відмову продати квартиру, якби уклали із власницею договір купівлі-продажу квартири. Без нього $3 тис. попереднього платежу вважаються авансом, а не заставою. За законом, при розірванні угоди його повертають.


Документи на квартиру Генріх Людкевич радить тримати в депозитній скриньці банку. Покупець і продавець підписують у банку договір, що скриньку відкриватимуть лише разом, двома ключами у присутності ріелтора. Документи на нерухомість зберігаються у банку, доки попередні власники не отримають усю суму грошей і не випишуться з проданої квартири.

Шахраї беруть завдаток з кількох покупців одночасно

Оглядати квартиру приходять багато покупців. Шахраї можуть укласти попередні договори одночасно з трьома–п"ятьма особами. Як завдаток з кожного візьмуть $2–5 тис. Ошуканим покупцям вручають копії документів на квартиру.
— Перевірте паспорт і прописку продавця, потім форму-3, техпаспорт на квартиру і витяг з БТІ. Покупцям мають пред"явити оригінали документів, — каже Генріх Людкевич з АФНУ. — Ще треба перевірити книжки з квартплатою, квитанції на житлово-комунальні послуги за останні два-три роки. Бо іноді продають житло з багатотисячними боргами. Оплачувати їх доведеться новому власникові.
Оригінали документів власник квартири після отримання завдатку передає покупцеві. Чи за обопільною згодою тримають у сейфі агентства нерухомості.

Зараз ви читаєте новину «Продавець квартири повертає подвійний завдаток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути