середа, 17 лютого 2010 17:32

Попередній власник має право жити в проданій хаті

"Два роки тому я купила хату. Оце ходила на вибори. Побачила список виборців. Виявилося, що у моїй хаті досі прописаний попередній хазяїн, у якого я купила хату. Я подзвонила у паспортний стіл. Вони підтвердили, що справді прописаний. Як його виписати?"

Запитує Лідія Поливан із села Степашки Гайсинського р-ну Вінницької обл.


Колишній власник, якщо він і досі зареєстрований у будинку, має право жити в ньому. Хоча і не має права власності. Спершу варто попросити його, щоб він сам виписався із хати в паспортному столі, радить голова спілки юристів Вінницької області Олексій Гончар, 41 рік. Якщо відмовиться, доведеться звертатися до суду.

— Для початку Лідії треба взяти в сільраді довідку, що той чоловік продав їй будинок. Із довідкою вона має звернутися до БТІ, де зареєстрований договір купівлі-продажу. Там повинні надати довідку, що будинок уже не належить колишньому власнику, і він там не живе. Тоді ці дві довідки треба занести в паспортний стіл і написати заяву, що ви хочете виписати колишнього власника.

Паспортний стіл має надати відповідь за 10 днів. Із нею та копіями довідок звертаються до суду. Якщо колишній власник не прийде на засідання, його оголосять у розшук. Це триватиме близько місяця. Як відповідач не прийде друге-третє засідання, суд присудить паспортному столу виписати колишнього власника.

Під час купівлі житла слід іще до передачі грошей вимагати від продавця виписатися із оселі. Також варто отримати в місцевій раді домову книжку. В ній зазначають усіх мешканців будинку, коли їх реєструють та виписують. За видачу книжки треба заплатити 17 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Попередній власник має право жити в проданій хаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути