четвер, 19 липня 2012 06:30

Покупців квартир заманюють пахощами хліба й кави

Столичні двокімнатні квартири продаються від півроку до дев'яти місяців. Покупців на трикімнатні шукають до року, помітили в Асоціації професійних управляючих нерухомістю. В обласних центрах продавати ще складніше.

— Щоб швидше продати, слід не завищувати ціну. Вивчіть ціни на подібні квартири на інтернет-сайтах і в газетах оголошень. Якщо встановите вартість на 10-15 відсотків менше ринкової, житло точно куплять за місяць-два. Вам слід дати якомога більше оголошень, — радить віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал, 42 роки.

— Перед продажем підготуйте весь пакет документів. Наберіть на комп'ютері перелік вигод квартири, ціну, телефони, також надрукуйте фотографії, планування.

Рієлтор радить прибрати навколо будинку.

— Якщо під'їзд, ліфт і стіни біля квартири будуть у хорошому стані, це справить краще враження. Перефарбовувати, мити самотужки не обов'язково. Доплатіть якусь двадцятку прибиральниці, щоб позмивала написи в ліфті та вимила підлоги.

Мій знайомий якось продавав свою квартиру на другому поверсі. Під його балконом виднілися сміттєві баки. Таке ніякому покупцеві не сподобається. Я порадив перенести смітники. Він домовився із жеком. Своїм коштом переставив баки подалі, відгородив їх бетонним парканом. Це допомогло швидко продати квартиру.

Сантехніку перед продажем треба поремонтувати. Вона має бути справною. Унітаз і раковини — без тріщин. Побиті краще поміняти. Іржаві труби почистити і пофарбувати. Грибок на стінах — вивести спецзасобом.

— Я продавав свою квартиру. Через вентиляційні канали тхнуло від сусідів. То я перед продажем викликав жеківців, щоб почистили вентиляційні шахти. Стару стелю побілив. Це невеликі витрати, зате вигляд квартири від цього виграє. Паркет можна самотужки полакувати.

— Серйозний ремонт перед продажем робити не варто. Він не окупиться, — запевняє Анатолій Топал. — Мій знайомий зробив у своїй "хрущівці" євроремонт. Та все одно продав її за середньою ринковою ціною. Більше ніхто не давав. Не витрачайтеся і на металопластикові вікна. Це зайве.

Просторі, світлі, не заставлені меблями квартири продають швидше. Тому перед показом варто прибрати статуетки, фотографії на стінах, зайві меблі.

— Незахаращене приміщення здається більшим. Щоб квартира здавалася світлішою, помийте вікна. Вкрутіть потужніші лампочки. Не повинно бути неприємних запахів. Перед оглядинами посмажте в духовці батон, заваріть кави. Пахощі привернуть покупців, — радить рієлтор.

На оглядинах варто одразу розповісти про переваги квартири. Потім слід навести кілька недоліків. Далі знову про переваги. Тоді плюси краще запам'ятаються зацікавленим покупцям. Анатолій Топал помітив, що житло, яке показують таким чином, продається на місяць-два швидше.

Які документи готують для продажу

• Свідоцтво на право власності

• Договір купівлі-продажу, якщо квартира продається не вперше

• Техпаспорт помешкання. Якщо було перепланування, воно має бути відображене у плані

• Витяг із реєстру права власності із БТІ

• Довідка форма-3 із жеку

• Експертна оцінка оціночної організації

• Довідки про відсутність заборгованостей за комунальні послуги — із жеку, за електроенергію — із райелектромережі

• Паспорти й ідентифікаційні коди співвласників

• Свідоцтво про шлюб власників

• Письмова згода подружжя або співвласників на продаж, завірена нотаріусом

Старих і дітей варто виводити перед оглядинами

45-річна Оксана Калюка в лютому виставила на продаж двокімнатку на столичних Нивках. За неї просить $58 тис. Поки що там живе її мати. Після продажу Оксана забере її до себе. Виторг піде на новобудову для сина.

— Спершу я продавала мамину квартиру сама. Понаклеювала оголошень у сусідніх під'їздах, виставила із фотографіями в інтернеті. Мало не щодня хтось на оглядини приходив. Але моя мама розполохала клієнтів. Покупець попросив прибрати клумаки із шаф, щоб подивитися, чи не приховуємо ними тріщини в стінах. То мама його назвала хамом. Іншого вилаяла, бо не роззувся. Він усміхнувся і пішов.

Через два місяці Оксана найняла рієлтора. Він пообіцяв продати за два місяці. Але попросив знизити ціну на $3 тис. Попередив, що матір клієнтки слід виводити з квартири на час, коли її дивитимуться потенційні покупці. Літні та хворі люди, діти й домашні тварини часто відлякують під час оглядин.

Зараз ви читаєте новину «Покупців квартир заманюють пахощами хліба й кави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути