Ексклюзиви
четвер, 11 травня 2017 06:40

Меблі та техніку лишив новим господарям

— Свою столичну квартиру продав по інтернету. Цей досвід ніколи не забуду. Зараз ним користується чимало моїх знайомих, — розповідає 37-річний Сергій Коциняк із Києва.

Чотири роки тому переїхав до австралійського Мельбурна. Працює інженером.

— Думав, рік-два побуду в Австралії й приїду додому. У Києві жив сам. Зміг заробити на житло. Ще в студентські роки їздив на заробітки в Росію, Німеччину. Купив двокімнатку на Шулявці. Зробив там непоганий ремонт. Потім знайомі запропонували роботу в Австралії. Київську квартиру думав здавати в оренду. Але збирався поспіхом, нічого не встиг організувати. А за кордоном зустрів жінку. Зрозумів, що повертатися не хочу.

Вирішив житло продати. Квиток до Києва — майже тисяча доларів. За півроку так і не зміг полетіти. Проблеми то на роботі, то з перельотом і документами. В інтернеті знайшов фірму, яка обіцяла продати будь-що та будь-де. Написав їм, що живу за кордоном і хочу продати квартиру. Вони погодилися допомогти. Послуги коштували, як квиток на літак в один бік.

Мені прислали список потрібних документів і пояснили, що маю зробити сам. Пішов до нотаріуса. Оформив ­довіреність. З фірми повідомили ім'я та прізвище людини, яка буде займатися продажем. На документах поставили апостиль — штамп, який є достовірним у будь-якій країні. Надіслав їх міжнародною поштою. Заплатив за терміновість та доставку особисто в руки. Лист ішов два тижні.

Ключі від квартири були в мене. Щоб відкрити її, звернувся до жеку із заявою. Додав довіреність, щоб дозволили фірмі замінити замок. Рієлтори встановили в помешканні ­відеоспостереження. Щоб я бачив, як вони приводять людей на оглядини. Записи міг передивлятися будь-коли.

Квартиру погодилася купити молода пара. Просив спочатку 60 тисяч доларів. Потім спустив ціну на 5 тисяч. Переговори вів по скайпу. Покупці запитували, чи міняв сантехніку, як довго робив ремонт, які суміші використовував. Також по скайпу зі мною ­зв'язувався нотаріус з України. Я показав йому паспорт та ідентифікаційний код. Із правом власності питань не виникло. Хоча я переживав, бо ж документи на квартиру лишилися в Києві. Покупці переказали мені гроші на банківський рахунок. Але прийшли вони не одразу. Я ледь не посивів, бігав у банк, телефонував. Потім виявилося, що спецслужби перевіряли, звідки ці кошти. Отримав їх тільки через чотири дні.

Коли продав житло, постало питання — що робити з моїм майном. Меблі та техніку лишив новим господарям. Але ще залишились особисті речі, фотографії. Родичів не маю, друзів не хотів напрягати. Домовився з агенцією, щоб спакували все в ящики. Фотографії та документи відправили в Австралію. Білизну, одяг — у центри для переселенців. Нові господарі оплатили послуги агенції. Вийшло близько 500 доларів.

На організацію та продаж житла витратив рік. По ціні вийшло дешевше, ніж переліт в Україну. Гроші поклав на депозит. Планую купити квартиру з двома спальнями в Мельбурні. Тут така коштує 80 тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «Меблі та техніку лишив новим господарям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути