пʼятниця, 08 липня 2011 00:15

Лариса Габря здає житло туристам у Чорногорії

Вінничанка Лариса Габря восьмий рік живе у Подгориці, столиці Чорногорії.

— Приїхала на заробітки, влаштувалася у місцеве кафе. Познайомилася з удівцем Мілорадом. Він вирощує папуг на продаж в Італію. Одружилися, — розповідає Лариса Габря, 42 роки.

2006-го вона купила квартиру в чотириповерхівці на курорті Будва, за 350 м від берега Адріатичного моря. Заплатила 190 тис. євро. Здає її відпочивальникам із травня по жовтень. Згодом взяла будинок у кредит. Житло в місті здають ще кілька українців.

— Будва — тусовочне місце, з дискотеками, ресторанами. Щодня концерти, — продовжує. — Бар, Петровац, Сутомор — місця для сільського відпочинку. В Чорногорії лояльно ставляться до іноземців, які щось будують. Земельні ділянки недалеко від моря продають від 100 до 300 євро за квадратний метр. А в горах — по 8 євро. У банку мене довго вмовляли взяти кредит на будівництво житла. Чоловік оформив житловий кредит під 6 відсотків річних. Ми купили двоповерховий дім на 160 "квадратів" після обвалу цін за 130 тисяч євро. Звідти до моря 10 хвилин пішки.

Котедж Лариси Габрі розрахований на дві сім'ї. На кожному поверсі по дві спальні, кухня та санвузол. Кожен поверх здає за 30–70 євро на добу, залежно від сезону. У квартирі можуть жити одночасно шестеро відпочивальників. Її орендують по 80 євро за добу. Комунальні послуги оплачує раз на рік. Доки житло стоїть пусткою, плату не нараховують.

— Зараз у Чорногорії виставляють багато нерухомості на продаж. Квадратний метр коштує у Барі від 1700 євро. Пару років тому було вдвічі дорожче. Однокімнатку можна придбати за 30 тисяч євро.

Багато оголошень про продаж житла у Будві дають російською. В агентствах нерухомості працюють вихідці із колишнього Союзу.

— Оформлюють через суд, який перевіряє, чи квартира "чиста" — не арештована, не в заставі. Процедура триває два місяці. Покупець отримує дозвіл на право володіння. Треба платити податок на нерухомість — 3 відсотки від її вартості.

Зараз ви читаєте новину «Лариса Габря здає житло туристам у Чорногорії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути