середа, 02 березня 2011 23:59

Квартира в обласному центрі коштує 17 тисяч доларів

Автор: дані: Global Property Guide
 

Квадратний метр житла в обласних центрах подешевшав на $100–150. Такі дані наводить Асоціація фахівців із нерухомості. У лютому однокімнатні малометражки пропонували менше як за $10 тис. Квартири площею 30–40 кв. м від 15 тис. — удвічі дешевше, ніж на початку кризи.

Гроші на квартиру 25-річний Андрій Полетикін заробив у Москві. Позаторік купив однокімнатку в селищі Гірне, на околиці Кіровограда. Заплатив $25 тис.

— Квартира у 9-поверхівці. Непогане планування, майже 40 "квадратів". Є лоджія. Ремонт простенький, але можна жити. Попередній господар просив 28 тисяч доларів. Я був щасливий, що виторгував дешевше, — розповідає він.

Він збирається розлучатися. Переїхав до батьків. Квартиру залишає дружині та 7-місячній доньці. Собі хоче купити інше житло.

— Тепер за 25–26 тисяч у Кіровограді продають трикімнатні квартири. Або однокімнатки в центрі. Я другий місяць відстежую оголошення. Повторюються одні й ті ж пропозиції й телефони. Пробував торгуватися. По телефону одразу погоджуються скинути півтисячі "зелених". А як дійде до діла, думаю, і тисячу скинуть.

Андрій Полетикін має $17 тис. За такі гроші йому пропонували однокімнатну в сусідній 9-поверхівці. "Хрущовки" на житломасивах за 2–4 км від центру віддають за $17–19 тис. Хоча іноді правлять $20–22 тис. В оголошеннях зазначають: у квартирі євроремонт, вбудована шафа та кухонні меблі, на підлозі ламінат.

Упали ціни й у сусідніх Черкасах. Однокімнатні квартири на $1–3 тис. дешевші, ніж минулої осені. Можна знайти "готельки" від $18 тис.

— Продажі 2010-го були невеликі, — розповідає телефоном Тетяна, рієлтор черкаського агентства нерухомості "Берг". — Можемо за 17 тисяч доларів знайти квартиру, але маленьку. Більш-менш пристойну однокімнатну можна купити від 22 тисяч. Хоча ще в листопаді житло площею від 30 "квадратів" виставляли по 25 тисяч доларів і вище. Особливо впали в ціні помешкання на першому та останніх поверхах. Подешевшали до 4 тисяч. Покупці тепер не бажають жити на цих поверхах. Господарі готові поступитися. Доларів 400–500 можна виторгувати.

Найбільше подешевшали помешкання площею понад 120 кв. м, кажуть у "Черкаському агентстві нерухомості". Наприклад, 4-кімнатні квартири у нових цегляних будинках у районі Митниця за півроку подешевшали на $4–5 тис.

На вул. Громова, у районі Газороздатки, в цегляному 9-поверховому будинку продається однокімнатка на 35 кв. м. За неї просять $22 тисячі.

— Щойно сьогодні подав оголошення, — розповідає телефоном господар. — Квартира чистенька. Особливого ремонту там немає. Але заселятися можна хоч зараз. Стан хороший. Під'їзд теж у доброму стані, є домофон, ліфт працює. Від центру 10 хвилин тролейбусом. Купуйте в мене, без рієлторів-посередників. Зекономите на комісійних.

Дешевшає житло і в обласних центрах заходу країни.

У Івано-Франківську квартири в новобудовах виставляють на продаж від $15,5 тис. Стільки коштує помешкання на 40 кв. м на вул. Деповській. Однак треба робити ремонт. Повністю придатні до проживання квартири виставляють від $18,5 тис.

Три роки тому "квадрат" у містах Західної України коштував понад $1 тис. Тепер ціни починаються від $380.

— Днями оглядав три малометражки в центрі Кіровограда, — каже Андрій Полетикін. — Невеликі, на 17 "квадратів", зате з гарним ремонтом. Усі на другому поверсі. Кухня об'єднана з житловою кімнатою. Ремонт сучасний. Є меблі. Господарі просять 16 тисяч доларів. Продають, щоб купити більшу квартиру. У них дитина, тісно. А мене цілком влаштовує.

Малометражки на околицях Кіровограда коштують $7–8 тис. Однак треба робити ремонт.

Ціни впадуть ще на 10 відсотків до кінця року

— Тенденція до зниження вартості квартир спостерігається в усіх великих містах, — коментує президент Спілки фахівців із нерухомого майна України Олександр Рубанов, 44 роки. — В обласних центрах з населенням близько 300 тисяч це більше впадає в око. Пропозиція перевищує попит значно більше, ніж у Києві. По-друге, купівельна спроможність жителів цих міст менша, ніж у містах-мільйонниках. Підвищення попиту не прогнозують. Навпаки, він радше падатиме. За ним опускатимуться й ціни. До кінця року нерухомість в обласних центрах подешевшає на 10 відсотків.

 

Зараз ви читаєте новину «Квартира в обласному центрі коштує 17 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути