Ексклюзиви
пʼятниця, 14 березня 2008 18:17

Квадратний метр у столичних довгобудах продають за 700 доларів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Котлован на розі проспекту Науки та Китаївської вулиці в Києві навесні заливає водою. Сюди скидають сміття. Торік там мали здати житловий комплекс на 270 квартир. У громадян зібрали 15 мільйонів гривень, але будівництва не почали. Частину грошей 111 вклад
Котлован на розі проспекту Науки та Китаївської вулиці в Києві навесні заливає водою. Сюди скидають сміття. Торік там мали здати житловий комплекс на 270 квартир. У громадян зібрали 15 мільйонів гривень, але будівництва не почали. Частину грошей 111 вклад

У столиці затримали керівників будкомпанії "Універсал-В", яка 2004 року збирала гроші на 270-квартирний житловий комплекс на розі просп. Науки та вул. Китаївської, на південній околиці Києва. Житло мали здати торік. Будівельники викопали котлован і зникли.

Навесні він перетворився на озеро. Територія навколо, обнесена парканом, заросла бур"янами. Через дорогу — приватні будинки. Двоє ремонтників витрушують у котлован  будівельне сміття.

— Я думав це смітник, — виправдовується 19-річний Сергій.Усі сюди носять.

На пустирі будують гаражі. Щита з проектом, описом новобудови на огорожі немає.

— Був щит, але його давно зняли бомжі на металобрухт, — каже жителька сусідньої дев"ятиповерхівки Таїсія Павлівна, 52 роки. — Давно не бачила тут будівельників, техніки ніякої не залишили.

Об"єкт охрестили "другим "Еліта-центром". Будкомпанія зібрала 15 млн грн у 111 осіб. Видавали договори інвестування в будівництво житла, хоча ліцензії для цього не було. Не було і проекту та дозволу на будівельні роботи. Тому гроші збирати не мали права. Керівник компанії — державний посадовець, повідомили в МВС.

— Міліція працює зі справою другий рік, скоро почнеться суд над директором компанії, — додає Володимир Поліщук, 45 років, керівник центру громадських зв"язків столичної міліції. — Йому інкримінують шахрайство та розкрадання шляхом зловживання службовим становищем.

Частину грошей потерпілим обіцяють повернути. Банківські рахунки заарештовано. Якщо підозрюваного визнають винним і заарештують, фірму оголосять банкрутом. Майно і гроші   підуть на відшкодування.

2004-го 1 кв. м новобудови коштував близько $600, нині — $2 тис.

Понад 20 висоток у столиці стоять недобудованими. Наприклад, житловий комплекс "Дніпровські вежі", що на вул. Бальзака, житломасив Вигурівщина-Троєщина. Шість висоток на 34 поверхи мали заселити в 2004-го. Стіни звели, вставили вікна, однак комунікації так і не проклали. Четвертий рік простоює і довгобуд на Дніпровській набережній, поблизу мосту ім. Патона.

Квартири в довгобудах виставляють на продаж. В оголошеннях обіцяють за рік-два відкрити станцію метро поблизу, а також "розкішне планування, чарівний краєвид на Дніпро і пагорби стародавнього Києва".

— Недобудоване житло передають за угодою переуступки прав на договір інвестування, — зауважує фахівець з нерухомості Аліна Тригуб, 41 рік. — Але ніхто вам не гарантує, що довгобуд колись завершать. Звісно, купити квартиру по тисячі доларів за "квадрат" спокусливо. Пропонують і по 700 доларів. Але це як лотерея. Шансів втратити у вас більше.

Квартири в незавершених новобудовах продають на 20–30% дешевше за здані. Ріелторка радить вивчити документи. Історію об"єкта можна дізнатися в головуправлінні містобудування та архітектури, що на Хрещатику, 32, або на його інтернет-сайті. До 2006 року гроші на будівництво житла залучали за ненадійними схемами.

— Купуйте або вже готову квартиру, або вкладайте гроші в новобудову, закладену торік чи цього року, — радить Аліна Тригуб.

25–30 млн грн втратили також 180 інвесторів, які сподівалися отримати житло в новобудовах на вулицях Мілютенка, 29а та Березняківській, 4а. Компанії "Марс" і "НСЛ" мали здати два будинки 2006 року. Ошукані вкладники подали заяву до столичної прокуратури. За їхніми даними, керівництво компаній перевело вклади на рахунок фіктивних фірм.





Відкрили гарячу лінію для жертв шахраїв

Постраждалим від афер із нерухомістю допомагає громадський центр "Комітет захисту киян". Приймальня працює на Голосіївському просп. 93, кімн. 650 (готель "Голосіївський").

Телефони гарячої лінії: (044)360 98 86, 360 30 06


Адреси київських довгобудів


 Бальзака вул., 2  2004
 Ірпінська вул., 69а  2005
 Дніпровська набережна, 1а  2004
 Княжий Затон вул., 9  2006
 Харківське шосе, 19  2005
 Сім"ї Сосніних вул., 4а  2006
 Староноводницька вул., 4д  2006
 Теремківська вул., 3  2005
 Мілютенка вул., 29а  2006
 Березняківська вул., 4а  2006
 Шмідта вул., 34–42  2006



Що має перевірити покупець нового житла

Компаніям-забудовникам заборонено самостійно продавати квартири. Тепер участь у  фінансуванні новобудови бере банк або фінансова компанія. Угоду про участь у фонді фінансування будівництва (ФФБ) укладають із ними. Потім банк або фінкомпанія має контролювати їхнє використання.
ФФБ страхують. У разі шахрайства або банкрутства збитки клієнтам покриють за рахунок страхової компанії.
Також перевіряють:
— у забудовника та будівельної компанії: свідоцтва про реєстрацію;
— у районному бюро технічної інвентаризації (БТІ) або забудовника:
1) дозвіл селищної або міської ради на виділення землі в тимчасове користування;
2) акт на право оренди (прийому-передачі) ділянки;
3) дозвіл на виконання будівництва; план земельної ділянки;
4) проект будинку, затверджений райвідділом архітектурно-будівельного нагляду;
5) позитивний висновок державної експертизи на проект.

Зараз ви читаєте новину «Квадратний метр у столичних довгобудах продають за 700 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути