Ексклюзиви
четвер, 19 жовтня 2006 16:51

Де сховати гроші за продану квартиру

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Працівниця банку ”Райффайзенбанк-Україна”  Марина Зайвенко разом із клієнткою відчиняє скриньку
Працівниця банку ”Райффайзенбанк-Україна” Марина Зайвенко разом із клієнткою відчиняє скриньку

"Приходить якось пара літніх людей купувати двокімнатну квартиру на Оболоні, — ріелтор столичного агентства нерухомості "Асторія-люкс" 42-річна Наталя Коцюбинська ледь стримує сміх. — Три пачки доларів дістають із паперового пакета з-під молока. Тримали його в холодильнику кілька тижнів".

Продавши власну квартиру, киянин у середньому отримує готівкою півмільйона гривень. І того ж дня квапиться придбати за них нове помешкання, щоб, бува, продавець не передумав. Та й за зберігання грошей голова не болітиме.

67-річній киянці Світлані Доценко впоратися за один день не вдалося. Торік вона з донькою продала  помешкання біля метро Політехнічний інститут. Угоду оформляли в "Укрсоцбанку" на столичній вулиці Жилянській: покупець брав там кредит на житло.

— Спершу покупці нашої квартири мали оформити продаж свого житла, так само зробили й їхні покупці, — згадує пані Світлана. — Вийшов ланцюжок із шести операцій. До нас черга дійшла близько п"ятої вечора.

Господарі готельки, яку хотіла купити пані Світлана, оформляти угоду після шостої відмовилися. Того дня вони мали розрахуватися за нове житло, однак уже не встигали. А залишати до завтра $35 тис. у себе не хотіли.

— Це ж я ніч не спатиму біля грошей, — розгубилася пані Світлана.

Покласти гроші до індивідуального сейфа в "Правекс-банку" запропонував юрист агентства нерухомості "Український дім". Відділення працює до восьмої вечора, а сейфи відчиняють до 18.00. Правник домовився зі службою безпеки, щоб пані Світлані відчинили. Оренда скриньки на одну ніч коштувала 6,36 грн. Їх і ще 270 грн застави за ключ внесли ввечері. Пакунок із грішми киянка забрала наступного ранку, заставу їй одразу повернули. До 10.00 Світлана Доценко вже оформила купівлю-продаж готельки.

Скриньку клієнт і працівник банку повинні одночасно відкрити двома ключами

Сейфи для оренди є в більшості банків. У столиці їх можна винайняти і на один день, у Львові — лише на місяць. Попит на цю послугу у столиці найбільший, тому й коштує вона втричі дорожче. У банку "Фінанси та кредит" розцінки на місячну оренду індивідуальних сейфів такі: 70 грн — у Києві та 30,24 грн — у Львові. Застава за ключ відповідно — 300 грн і 100 грн.

Про оренду скриньки краще подбати за день-два. У столиці скриньки заповнені на 90%, у Львові — на дві третини, повідомила керівник сектора обслуговування приватних клієнтів банку "Райффайзенбанк-Україна" Марина Зайвенко, 24 роки. У Донецьку та Дніпропетровську навіть записуються в чергу.

Заяву і договір про надання індивідуального сейфа оформляють за 15–20 хв. Клієнт має пред"явити лише паспорт. Деякі банки вимагають ще податковий ідентифікаційний номер.

— Зайти до депозитарію зі скриньками можна лише з паспортом, — Марина показує своє господарство в головному офісі банку по вулиці Жилянській в Києві. — Наші працівники звіряють його з файлом клієнта, перевіряють, чи не закінчився строк оренди, і заходять із клієнтом до сховища.

Марина зачиняє за зберігачем перші двері і вимикає сигналізацію. Великим ключем відчиняє наступні — сталеву засувку товщиною 30 см — і викручує великий важіль. Двері повільно відхиляються. Далі — ґрати. Тепер можна заходити до депозитарію.

— Скриньку клієнт і працівник банку повинні одночасно відкрити двома ключами, — продовжує Марина. — Щойно клієнт відчинив сейф, залишаємо його самого. Які цінності людина кладе чи забирає — справа конфіденційна. Заборонено зберігати вогнепальну зброю й отруйні речовини. Замикає скриньку лише клієнт.

Більшість банків приймають заяви на оренду до 16.00. У депозитарій з сейфами, як правило, пускають до 17.00, а субота й неділя — вихідні. До 22.00 і без вихідних в Києві працює лише депозитарій "Легбанку" по вулиці Шота Руставелі. Доручення на доступ до скриньки можна оформити і на другу особу, але зайти до сховища вони зможуть лише по черзі.


Оренда індивідуальних сейфів у столичних банках 


 банк тариф за 1 добу, грн  
до місяця
тариф за 1 добу, грн  
1–2 місяці
застава за ключ, грн  години  доступу
вихідні 
 "Індекс-банк" 
 4  3,50  505  9–17  сб, нд.
 "Легбанк"  6  105*  300  8–22, без перерви  без вихідних
 "Райффайзенбанк-Україна"
 —  210*  —  9–18  сб, нд
 "Столиця"  4  90*  350  9–18  нд
 "Укрексімбанк"  4,25  2,98  400  9–16  нд
 "Фінанси та кредит"  5  70*  300  9–15  сб, нд


* Орендна плата за один місяць

У депозитаріях обідня перерва з 13.00 до 14.00, якщо не зазначено інше

дані: Інтернет-сайти банків



90 відсотків покупців розраховуються готівкою


Більшість киян продають і купують квартири, користуючись доларовою готівкою.

— Через безготівкові банківські перекази оплачують лише 10 відсотків угод, — повідомила спеціаліст із нерухомості столичної агенції "Ліста" Світлана Годердзішвілі, 48 років. — Іноді доводиться чекати день-два, доки гроші перерахують. За послугу банки стягують один відсоток.

Розраховуватися готівкою швидше й дешевше.

Зараз ви читаєте новину «Де сховати гроші за продану квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути