Ексклюзиви
середа, 17 січня 2007 15:23

Безплатні квартири цього року отримають чотириста киян

Напередодні Нового року 31-річна вчителька Оксана Садова та її батьки-пенсіонери переселилися до нової квартири в соціальному будинку — шістнадцятиповерхівці на столичній вулиці Поліській, 15. Житло тут безкоштовно виділили 87 родинам. Іще 92 отримали його за програмою "50х50".

Район не престижний, але родина задоволена. Дотепер Садові — батьки з двома доньками та двома онуками — тридцять років тулилися в готельці на вулиці Червонопільській (Вітряні Гори). У квартирній черзі простояли з 1976-го. Після отримання нового житла сестра з двома дітьми залишилася у старому помешканні, а батьки та Оксана Дмитрівна перебралися до двокімнатної квартири в Нову Дарницю.

— Нарешті матиму окрему кімнату, — радіє вчителька. — Поставлю там письмовий стіл і книжкові полиці.

Аби отримати квартиру, доводилося роками оббивати пороги столичного управління житлового забезпечення. Оксана Садова побувала і в міського голови Омельченка. Допомагав і депутат райради. Нарешті в 2003-му Садових викликали до столичного відділу розподілу квартир на Крутому узвозі оформляти папери.

У квартирній черзі стоять із 1973 року

2007-го у столиці зведуть п"ять соціальних будинків. Три на Позняках, по 260 квартир у кожному, і два на околиці Вигурівщини-Троєщини. Третину квартир заселять родини, які взяли молодіжний кредит. Ще третина перепаде тим, хто погодився оплатити половину вартості житла. Близько чотирьохсот квартир дадуть безплатно. Для Києва цього мало.

— Право на першочергове забезпечення житлом у Києві мають 59 тисяч родин, — повідомив керівник головного управління житлового забезпечення КМДА Михайло Голиця, 55 років. — Понад 80 тисяч перебувають у загальній черзі.

Є в Києві сім"ї, які чекають на поліпшення житлових умов із 1973-го. Тож родині Оксани Садової справді пощастило.

Безкоштовним житлом забезпечують сиріт, багатодітні сім"ї, хворих на туберкульоз, ліквідаторів аварії на ЧАЕС I категорії, родини інвалідів Великої Вітчизняної та учасників бойових дій на території інших країн. Тим, хто перебуває на квартобліку з 70-х, житловий главк Києва також обіцяє надати житло безплатно.

Кого візьмуть на квартоблік

На квартирний облік беруть громадян, житлова площа яких нижче мінімального рівня, встановленого виконкомами обласних або міських рад. У Києві це 7 кв. м на особу, у Тернополі — 6, а в Харкові — 5,5.

Зараз ви читаєте новину «Безплатні квартири цього року отримають чотириста киян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути