Ексклюзиви
пʼятниця, 13 червня 2008 18:43

Як із квартири зробити магазин

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Продавці магазину побутової техніки ”Техносіті” в райцентрі Чорнобай розвантажують товар. Магазин — у житловому будинку по вулиці Леніна у центрі міста. Продавець Сергій Докторов (праворуч) каже, що таке розташування крамниці дуже зручне, бо повз нього що
Продавці магазину побутової техніки ”Техносіті” в райцентрі Чорнобай розвантажують товар. Магазин — у житловому будинку по вулиці Леніна у центрі міста. Продавець Сергій Докторов (праворуч) каже, що таке розташування крамниці дуже зручне, бо повз нього що

Підприємець 26-річний Сергій із райцентру Чорнобай Черкаської області кілька років тому відкрив магазин комп"ютерної техніки. Під нього переобладнав дві квартири на першому поверсі п"ятиповерхівки в центрі міста.

— Оренда мені не підходить: господар може підняти ціну, і я змушений буду переїжджати з одного місця в інше. Так втрачу постійних клієнтів. А побудувати магазин дорого — земельна ділянка в центрі коштує більше, ніж квартира, — розповідає чоловік.

Щоб переробити квартиру під магазин, треба оформити документи — перевести квадратні метри з житлового фонду в нежитловий. У виконком селищної ради Сергій подав свідоцтво про підприємницьку діяльність і погодження від сусідів. Отримав дозвіл займатися переоформленням.

— Якщо мешканці будинку не проти, а підприємець зобов"язується облаштувати під"їзд, стоянку для автомобілів та озеленити територію біля будинку, то ми не заперечуємо, — каже заступник селищного голови Чорнобая Володимир Огнівенко, 38 років.

Переводити в нежитловий фонд можна тільки квартири на перших поверхах чи в підвалах. Бо обов"язково треба облаштувати окремий вхід у магазин. Житло на другому-третьому підійде, якщо нижні приміщення вже переобладнали під фірму.

— Перебудувати можна будь-яку квартиру. Та підприємці надають перевагу першому поверху, щоб фасад виходив на центральну вулицю, — розповідає директор приватного підприємства "Проектбудстар" Роман Пурденко, 30 років.

Комісія при райдержадміністрації розглядає, чи можна з тієї квартири зробити офіс. Висновки дають архітектори, пожежники та санепідемстанція. А підприємець просить місцеву раду надати в оренду земельну ділянку для комерційного використання. Тоді розробляють проект.

— Це робить організація, яка має ліцензію на проектування, — пояснює головний архітектор Чорнобаївського району Володимир Матюша.

Робочий проект проходить державну експертизу й погодження в пожежників та санстанції. Буває, що додатково призначають експертизу з охорони праці та навколишнього середовища й тепловиків. Якщо підприємець хоче переробити щось у мережах газопостачання, то ще треба й згоду газової служби. Потім інспекція державного архітектурно-будівельного контролю дає дозвіл на будівництво. Роботи теж мають проводити майстри із ліцензованої фірми.

Перебудоване приміщення приймає державна приймальна комісія. Представник БТІ виписує новий паспорт. І наостанок потрібно отримати дозвіл на торгівлю у виконкомі місцевої ради.

Переведення квартири з житлового фонду в нежитловий займає 4–8 місяців. Багато в чому це залежить від прихильності владних структур. Усі їхні послуги доводиться оплачувати.

Попит на перші поверхи зростає. Однокімнатна квартира в райцентрі Чорнобай коштує $15 тис. А за таку ж на першому поверсі просять $35–40. Готовий магазин у центрі селища коштує від $200 тис.

— Вільних земельних ділянок під забудову в центрі уже немає — усі орендовані або продані. Та й вільних офісів для оренди не лишилося. Є тільки квартири на перших поверхах, — пояснює Володимир Огнівенко.

Нині в Чорнобаї майже два десятки приміщень, переобладнаних під магазини, аптеки та офіси.



Які документи треба отримати

— свідоцтво про підприємницьку діяльність (свідоцтво про державну реєстрацію фірми);

— свідоцтво про власність на приміщення;

— технічний паспорт міського бюро технічної інвентаризації;

— висновок міськсанепідемстанції;

— висновок районного чи міського управління ГУ МНС України;

— погодження ЖЕКа;

— технічний висновок проектної організації;

— документ, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою (у разі добудови);

— ескізний проект.

У Києві не скуповують перших поверхів

У Полтаві квартирами на першому поверсі цікавляться банки, страхові компанії, ресторани. Ціна за "квадрат" такого житла від $3 тис. Охоче скуповують дво- та трикімнатні.
— Дорого купують квартири в центрі, — каже директор агентства нерухомості "Центральне" Євген Гачук, 29 років. — Додатковий плюс, якщо господарі вже домовилися із сусідами, щоб перевести квартиру в нежитловий фонд. Якщо така згода є, то ціна на квартиру відразу зростає.
Директор агенції нерухомості "Аспект" Лілія Фізоненко, 34 роки, каже, що після падіння долара попит на такі квартири зменшився.
— Два місяці тому житло під офіси розбирали швидко й за будь-якою ціною, — розповідає Фізоненко. — Зараз цей сегмент завис. Квартир на продаж виставляють дуже мало. І заявляють на них космічні ціни. Недавно виставили двокімнатну квартиру в центрі міста по 7,5 тисяч доларів за "квадрат". Це 60-метрове помешкання у "сталінці" коштує 450 тисяч доларів. Вона вже кілька тижнів продається, але ніхто нею навіть не зацікавився. І я не впевнена, що господарі її продадуть за таку ціну.
Жінка каже, що в середньому такі помешкання продають по $5 тис. за "квадрат".
У Києві квартири на перших поверхах менше користуються попитом. Столичні бізнесмени будують приміщення з нуля або орендують.

Юлія ГРЕЧКА

Зараз ви читаєте новину «Як із квартири зробити магазин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути