понеділок, 23 квітня 2007 16:24
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Символ дао

 

Привіт, кумо! Щойно намагалася сходити на масаж до китайців. Від сидіння за комп"ютером із нудними новинами про українську битву за компроміс болить спина. Але майстрині були зайняті, і довелося чекати.

На стінах китайського масажного кабінету — полички з травами, баночки з ієрогліфами, а ще — плакат із зображенням чоловічого тіла в розрізі з помальованими по ньому точками. Китайці вірять: якщо в ці точки загнати голку, то вони вплинуть на певний орган. Точки йдуть по дванадцяти меридіанах. І хоча їх на карті не намальовано, я знаю, де вони.

У партії батько не був

Коли мені було років дванадцять, батько захопився китайською акупунктурою, чи ж голковколюванням. Він їздив на якісь курси до Харкова і повертався весь  розмальований чорнилом: малював сам на собі ці точки з  чудними назвами, аби краще запам"ятати. Батько був дуже мускулистий, і китайські точки мали вигляд на ньому, як бойовий візерунок. Він замовив спеціальні голки з родинного срібла і почав колоти ними своїх пацієнтів у лікарні, родину та друзів. Мама навчилася спати на цвяхах. На мене точки не діяли, і батько залучив мене до акупунктури іншим чином: найняв перекладати йому з англійської мови атлас, написаний китайцями. Зрозуміти щось у ньому було неможливо, але я старалася. Батько полюбив і китайську філософію, особливо символ балансу сил у всесвіті, дао: там, де на білій половині — чорна крапка, а на чорній — біла.

До церкви батько не ходив, у партії не був, і коли він помер, мама сказала майстрові вибити той символ дао на його пам"ятнику. Так у селі Тахтаулове серед покійних християн та комуністів з"явився один буддист.

Був би батько живий, я б його повела до тих китайців із травами і плакатами. От би йому сподобалося! Хоча якщо Бог хоч іноді читає написи на пам"ятниках, то, може, він відправив батька в якийсь небесний Шанхай.

Зараз ви читаєте новину «Символ дао». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути