вівторок, 23 березня 2010 17:33
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Як пахне дід

 

Моя мама любить усе нове, красиве й поліроване. Нові речі для неї, родом із сільської бідності 1950-х, означають життєвий успіх. А ще нове не смердить. По хаті, де я зараз винаймаю кімнату, вона ходила нюшкуючи: звідки ж тут несе старим і запрілим? Визначити це неможливо, бо в тій хаті найновіше — це, мабуть, я.

По приїзді в Лондон я квартирувала в старого хрича, який мав повну хату антикваріату, а це — друга серія.

Тільки новий хрич іще старіший, і барахла в нього ще більше.

Обнюхавши всю хату намарне, ми пішли в магазин делікатесів, який тримає донька господаря. І там мама зраділа, мов детектив, що врешті розгадав заплутану справу. Ось ці витончені квіти у вазі віддають гнилими лимонами. Оцей хліб шибає дріжджами. А цей сир пахне шкарпетками діда Льоні.

По приїзді в Лондон я квартирувала в старого хрича

Дід Льоня тягне за собою цілий шлейф запахів. Коли літо — це стільники на пасіці. У спеку це ситро: дід Льоня тисне на важіль балона з газировкою, вода б"є по сиропу в склянці, шипить і, змішуючись із ароматом "білого наливу", пахне раєм. Пізніше дід збирає врожай тютюну і сушить його на підвіконнях, а потім курить смердючі самокрутки з газети "Сільські вісті" — починаючи з першої сторінки, аби остання, з усмішками й гуморесками, лишилася надовше. Час від часу від діда несе самогонкою. Восени дід починає пахнути димом: люди несуть йому коптити курей і качок. Він — добрий різник, його запрошують колоти свиней, потім він довго готує шинки й ковбаси з прянощами, про які на селі й не чули: майоран, ялівець. Коли час колоти нашу власну свиню, дід смалить її паяльником. Весь куток виходить на ґанок, веде носом і знає: у нас сьогодні свіжина.

Дід Льоня — мамин батько. Помирав, каже вона, довго: шукали-шукали причину, та так і не знайшли. І вже під кінець єдине, що приносило діду полегшення, — це понюхати пучок лаврового листя.

Зараз ви читаєте новину «Як пахне дід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути