Ексклюзиви
середа, 21 лютого 2024 14:57

У 2023 році продаж електромобілів зріс майже втричі: як це коментують експерти

Популярність електрокарів зростає з кожним роком. Українці все частіше замислюються над придбанням більш екологічного та економічного транспорту.

Автор: Pixabay
  Українці придбали приблизно 37,6 тис. електромобілів за 2023 р.
Українці придбали приблизно 37,6 тис. електромобілів за 2023 р.

Згідно зі статистикою, наданою "Укравтопром", за 2023 рік українці придбали близько 37,6 тисячі електричних автомобілів, що у 2,8 рази більше, ніж минулого року.

Із цієї кількості: легкових – 36,8 тис., комерційних – 770.

Також, частка нових електрокарів зросла із 17% до майже 20%.

Серед нових електромобілів абсолютним лідером є Volkswagen ID.4, а якщо говорити про авто з пробігом, то тут перша позиція дісталася компактному Nissan Leaf.

Засновник сервісу CarFy, що представляє автовикуп із людським обличчям, автоексперт Олег Новасов вважає таку ситуацію цілком закономірною та пояснює зростання попиту на авто, що працюють від електрики, одразу кількома причинами.

Чому електрокари стали популярними

"Такий високий попит на електричний транспорт пов'язаний зі стрімким зростанням цін на бензин, на фоні чого електромобілі являються більш економічно вигідним варіантом" – вважає Олег. І це підтверджує більшість тих, хто користується електрокарами, адже стаття витрат на використання таких авто дійсно істотно зменшується.

Якщо говорити про вартість 100 км пробігу, в залежності від того, де ви заряджатиметься – вдома чи на заправках, то вона буде варіюватися приблизно від 40 грн до 225 грн.

Вартість пробігу на двигуні внутрішнього згоряння залежить від витрат палива. При середній витраті 8 літрів палива на 100 км та вартості одного літра палива 50 грн цей пробіг обійдеться на сьогодні у 400 грн.

"Проте, все не так однозначно. Зараз електромобілі купують не лише через економію, а й тому, що це є трендом останніх років. До того ж, за кордоном, в першу чергу в Америці, їх можна придбати на аукціоні доволі вигідно. Також при ввезені в Україну на електрокари діє нульова митна ставка"– додає експерт.

З якими обмеженнями можуть зіткнутися власники електрокарів

Поки що українські водії не мають тих самих можливостей, що й американські чи європейські. Електричні станції для підзарядки автомобіля на території нашої країни ще не такі поширені, як їх паливні аналоги. Водій може зіткнутися з проблемою нестачі заряду під час поїздки. Тому електрокари в більшості вибирають ті, хто проживає в приватних будинках, котеджах, таунхаусах чи мають можливість поповнювати заряд близько дому або роботи.

Сам процес зарядки електромобіля простий: авто потрібно під'єднати до розетки. Проте, є нюанс – потужність електрики у вас вдома. Тому що акумуляторна батарея, до прикладу, того ж Nissan Leaf становить 24 кВт, а у вашій оселі може бути потужність 5 кВт, тобто повного заряду ви досягнете за 5 годин, що досить довго. Щоб заряджати такі авто швидко, у вас повинна бути відповідна потужність, наприклад 48 кВт, щоб зарядити електрокар за 30 хвилин, а також товстий провід, підвід, а це вже неможливо на побутовому рівні.

У звичайній багатоповерхівці організувати зручне заряджання ще складніше, аніж у приватному будинку, або ж взагалі неможливо. Якщо ви живете вище першого поверху, або ж до вікна вашої квартири не можна під'їхати автівкою, то зарядити авто не вийде.

Також, при виборі такого транспортного засобу, як радить Олег, слід врахувати наступне: різниця у вартості пробігу між електроавтомобілями та авто на двигуні внутрішнього згоряння нівелюється вартістю заміни акумулятора електрокара після 7 років експлуатації. Це може коштувати як половина автомобіля. Сучасний двигун внутрішнього згоряння здатний виходжувати 300 тисяч кілометрів, а вартість його подальшого капітального ремонту відносно невисока.

Зараз ви читаєте новину «У 2023 році продаж електромобілів зріс майже втричі: як це коментують експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути