Ексклюзиви
середа, 24 листопада 2021 15:28

Кореневі гнилі - хвороби пшениці

Кореневі гнилі - хвороби пшениці
Фузаріозна коренева гниль є скрізь, де вирощують пшеницю

Кожен, хто займається землеробством, хоче виростити найвищий урожай без втрат. Щоб цього досягти, потрібно знати не лише про технологію вирощування культур, а й про їх хвороби, щоб запобігти захворюванням.

Одним з найбільш поширених захворювань є кореневі гнилі озимої пшениці: звичайна, фузаріозна, офіобольозна, церкоспореліозна і різоктоніозна. В Україні найчастіше зустрічаються фузаріозна та звичайна кореневі гнилі.

Звичайна (гельмінтоспоріозна) коренева гниль (темно-бура плямистість) поширена в основному в степовій та лісостеповій зонах. На листі з'являються дрібні темні плями, які розростаються в довжину до 1,5 см, у центрі вони темно-бурі або темно-сірі, по краях – бліді. При інтенсивному розвитку хвороби основа стебла чорніє та загниває до нижнього вузла. Захворюванню сприяє м'яка зима, спочатку суха, а потім волога погода, порушення сівозміни, пошкодження посівів через низькі температури. Джерелом інфекції є рослинні рештки. Інфекція зберігається у ґрунті більше одного року. Хвороба проявляється у порушенні фізіолого-біохімічних процесів, затримці росту, ослабленні мінерального живлення, що призведе до зниження продуктивності культури, погіршення якості зерна.

Фузаріозна коренева гниль є скрізь, де вирощують пшеницю. Збудник – недосконалі гриби роду Fusarium Link. За зовнішніми ознаками дуже схожа на кореневу гниль. При інтенсивному розвитку хвороби проростки гинуть у ґрунті, не досягнувши його поверхні. Більшість збудників фузаріозної кореневої гнилі під час вегетації рослин викликають фузаріоз колосу. Найбільш коренева система уражається при надмірній вологості ґрунту або її різких коливаннях. Основне джерело інфекції – ґрунт. Додатковим джерелом інфекції є зараження насіння.

У польових умовах зазвичай, залежно від умов, домінує один тип кореневої гнилі, хоча можливий розвиток і змішаних інфекцій. Кореневі гнилі розвиваються протягом вегетації, тому їх треба контролювати кілька разів: восени у фазі сходи - кущіння, навесні після зимівлі у фазі кущіння, цвітіння або на початку молочної стиглості та під час дозрівання хлібів.

Як же боротися з хворобами, а ще краще їм запобігти? Рекомендується протруювання посівного матеріалу перед посівом. Адже протруйники в осінній період збільшують здатність чинити опір вторгненню патогенів. Після відновлення вегетації ступінь ураження рослин звичайними кореневими гнилями значно збільшується. Рослини ослаблені та легко піддаються ураженню цілим комплексом шкідливих фітопатогенів, тому необхідна фітосанітарна діагностика посівів.

Вирощуйте насіння кукурудзи, насіння соняшника та пшениці без шкідливого впливу грибкових інфекцій, що знижує якість та кількість врожаю. Вибрати насіння Ви можете у маркеті Вашого поля Посивна. Для контролю кореневих гнилей використовують системні фунгіциди та протруйники. Впоратися з інфекцією можуть препарати з діючими речовинами: карбендазим (Карбезім), флутріафол (Фенікс), тіофанат-метил (Топсин-М) та інші. Використовуйте їх для лікування та профілактики, що допоможе зберегти фітосанітарний стан посівів та отримати високий урожай.

Зараз ви читаєте новину «Кореневі гнилі - хвороби пшениці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути