четвер, 07 жовтня 2021 15:26

Що таке vps

  Віртуальний виділений сервер - це емуляція машини, яка стоїть окремо
Віртуальний виділений сервер - це емуляція машини, яка стоїть окремо

Віртуальний виділений сервер або VPS-сервер – це середній варіант для тих, чий проект уже переріс віртуальний хостинг, але фізичний виділений сервер для нього надмірний за ціною та ресурсами.

Що це таке

Як виділений сервер являє собою окрему машину, що стоїть в дата-центрі, так віртуальний виділений сервер – це її емуляція. Кілька віртуальних серверів ділять ресурси одного фізичного, що дозволяє зменшити ціну і не використовувати надмірну потужність чи ємність диску.

Відмінності від віртуального хостинга

Хостинг – це акаунт на загальному сервері, який використовує ресурси цього сервера, його операційну систему, і часто – попередньо встановлене чи суворо обмежене програмне забезпечення. На відміну від віртуального хостингу, VPS можна:

• незалежно перезавантажувати і встановлювати своє ПЗ: користувач отримує права root;
• використовувати так, наче це окремий фізичний сервер;
• гнучно налаштовувати;
• створювати на ньому свою систему безпеки;
• використовувати як хостинг для кількох проектів.

Віртуальний хостинг передбачає, що у вас мінімум клопотів і мінімум можливостей. Нічого не треба адмініструвати, крім власне сайту, але й працювати можна тільки з тим, що є. VPS дає свободу як в налаштуваннях, так і у встановленні програм, додатків, але потребує повноцінної роботи адміністратора, наче у вас є фізичний окремий сервер.

Крім того, VPS передбачає більш жорстко закріплені ресурси фізичного сервера. Сильні перенавантаження у сусідніх виртуальних хостингів можуть зачепити ваш, а ось VPS краще захищений від цього.

Відмінності від фізичного сервера

Якщо спитати, чому ж тоді просто не орендувати той же фізичний сервер, то відповідь буде проста: ціна і потужність. Більшість сучасних серверів для більшості проектів просто надмірні. У них надто потужні процесори, забагато дискового простору – і за всі ці зайві ресурси доводиться додатково платити.

Або для конкретного проекту довелося б збирати сервер меншої потужності, і для кожного – різної.

VPS вирішив цю проблему. Під потреби клієнта створюється віртуальна машина, яка має точно задані характеристики, її не треба шукати і спеціально виготовляти. І тільки за ресурси віртуальної машини клієнт і платить.

Коли віртуальний сервер хоститься в хмарі, він взагалі може споживати потужність, об'єм диску, трафік гнучко, рівно стільки, скільки треба в конкретний момент, з можливістю швидко наростити ресурси чи зменшити споживання. Сплачувати при цьому треба тільки за те, що фактично використовується. Якщо, наприклад, розробники займаються проектом лише в будні дні, а в вихідні він взагалі не потрібен, то хмара дозволяє вимкнути віртуальний сервер на цей час.

Фізичний сервер підходить для тих, у кого проект справді потребує дуже великої потужності, підвищеної безпеки. Також про нього варто замислитись тим, для кого суттєва повна свобода в керуванні сервером: на віртуальних серверах все ж можуть бути певні, хоч і невеликі обмеження на встановлення ПО і операційну систему.

Кому потрібен VPS

Віртуальний виділений сервер потрібен тим проектам, для котрих звичайний хостинг уже затісний чи не відповідає вимогам, але оренда окремого сервера надто дорога чи надмірна за ресурсами. Це цілком можна підрахувати, прикинувши ціну на те і інше.

Як правило, віртуальний виділений сервер підходить для проектів з високим навантаженням чи потребою в місткому жорсткому диску:

• великих інтернет-магазинів;
• відвідуваних порталів;
• стримінгових та ігрових сервісів;
• розробки.

Зараз ви читаєте новину «Що таке vps». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути