середа, 13 травня 2020 16:29

Чи потрібно відмовлятися від носіння контактних лінз під час пандемії?

Чи потрібно відмовлятися від носіння контактних лінз під час пандемії?
Перші наукові дані вказують на низький ризик передачі інфекції через очі

У березні 2020 року в журналі "Офтальмологія" було опубліковано дослідження, проведене на 17 пацієнтах, інфікованих COVID-19 з активними симптомами, яке показало, що у зразках їх сліз, взятих з 3-го по 20-й день захворювання, вірус не був виявлений. Дослідники визнають, що це дуже ранні дані, та й розмір вибірки є вельми невеликим, проте ці отримані результати дають певні надії користувачам м'яких контактних лінз, скорочено - МКЛ. Перші наукові дані вказують на низький ризик передачі інфекції через очі, і це є гарною новиною.

У зв'язку з цими відомостями вчені звернулися до всієї офтальмологічної спільноти, далі пряма мова. "Від імені Американської Академії Оптометрії (AAO) ми вважаємо, що дуже важливо підтримати членів Асоціації в цей надзвичайно напружений час і представити вам новітні наукові дані про використання контактних лінз у час пандемії COVID-19. Як ви знаєте, немає ніяких наукових доказів того, що носіння контактних лінз є проблематичним під час пандемії COVID-19, і ці перші результати обнадіюють. Безумовно, настав час звернути ще раз увагу на гігієнічні заходи при використанні контактних лінз. Не маючи доказів зворотного Американська академія оптометрії вважає, що контактні лінзи можна безпечно носити, якщо люди виконують вказівки "Центру по контролю і профілактиці захворювань" (CDC) з миття рук, а також строго дотримуються рекомендацій свого фахівця і дотримуються інструкції по правилам використання контактних лінз. За часів постійної невизначеності і поганих новин ми бачимо промінь надії для практикуючих фахівців і їх пацієнтів, яким все ще потрібно жити функціональної і повноцінним життям".

Для того, щоб безпечно користуватися та запобігати можливому інфікуванню МКЛ усіма видами патогенів, такими як бактерії, віруси і гриби, нагадаємо декілька простих гігієнічних правил:

1. Перед любими маніпуляціями з лінзами потрібно ретельно мити руки, упродовж не менш ніж 20 секунд з милом, і потім висушити їх паперовим полотенцем.
2. Використовувати, по можливості, контактні лінзи щоденної заміни.
3. При використанні багатофункціонального розчину для догляду за лінзами, необхідно використовувати його згідно з правилами, зокрема, не доливати розчин в контейнер і не використовувати його повторно.
4. Не носити контактні лінзи, якщо хворі.
5. Не спати в контактних лінзах, якщо для цього немає медичних показань.

Зараз ви читаєте новину «Чи потрібно відмовлятися від носіння контактних лінз під час пандемії?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути