четвер, 18 липня 2019 11:10

Як прибирання впливає на здоров'я

  Наведення порядку в домі підвищує рівень фізичної активності
Наведення порядку в домі підвищує рівень фізичної активності

Безлад, як правило, присутній майже в кожному будинку. Для одних людей хаос – це норма життя, а для інших – вимушене і тимчасове явище, яке пов'язане з банальним браком часу.

Прибирання квартири рідко приносить позитивні емоції. Процес забирає час і сили, тому багато хто намагається відкласти його в довгу шухляду. Однак далеко не кожен з нас розуміє, наскільки прибирання важливе для здоров'я.

З наукової та медичної точки зору

В ході численних досліджень зарубіжні вчені встановили, що регулярне прибирання позитивним чином впливає на здоров'я:

1. Продовжує життя. Наведення порядку в домі підвищує рівень фізичної активності. Люди, які регулярно прибирають будинки, живуть на 12% довше тих, хто веде пасивний спосіб життя.
2. Запобігає руйнуванню ДНК. Під час прибирання на 50% скорочується рівень отруйних вогнетривких речовин, які здатні проникати в організм людини і викликати руйнування молекул ДНК.
3. Скорочує ризик розвитку захворювань дихальної системи. Грибок, цвіль, пил і бактерії негативним чином впливають на органи дихальної системи. Регулярне очищення будинку – це відмінна профілактика розвитку астми, алергії і інших патологій дихальної системи.

Зверніть увагу: щоб не нашкодити здоров'ю, під час збирання важливо використовувати тільки безпечні миючі засоби.

Це цікаво: дізнайтеся ціни клінінгових компаній в Києві.

Чистота і психологія

Багато психологів відзначають, що регулярне прибирання, позитивним чином позначається на психологічному здоров'ю людини.

В ході експериментів доведено, що охайні люди на 20% рідше страждають психічними розладами.

Крім того, порядок і чистота в будинку дозволяють:

• позбутися від почуття невпевненості
• отримати прилив життєвих сил
• підвищити рівень організованості та активності
• мінімізувати депресивні стани
• поліпшити психологічний настрій.

Експериментальним шляхом також доведено, що прибирання позитивним чином впливає на сексуальне задоволення. Пряму залежність між інтимним життям і порядком в будинку вчені пояснюють моральним станом партнерів.

Багато людей, які взяли участь в експериментальному опитуванні, зазначили, що чистота приводить їх в потрібний настрій. Порядок в будинку дозволяє повністю розслабитися і налаштуватися на отримання задоволення.

Вплив прибирання на енергетику

Згідно з фен-шуєм, бардак в будинку серйозно впливає на відносини з близькими, благополуччя і здоров'я. Безлад заважає залученню щастя і поліпшенню фінансового становища.

Відповідно до основ фен-шую, кожне приміщення відповідає за приплив конкретної енергетики, тому безлад в кімнатах по-своєму впливає на життя людини:

Передпокій. Основний шлях в будинок, через цю кімнату проходить удача і благополуччя. Щоб забезпечити приплив позитивної енергетики, насамперед, позбудьтеся від зламаних речей і непотрібного мотлоху.

Вітальня. Кімната для гостей відповідає за залучення позитивно налаштованих людей в будинок. Порядок у вітальні дозволяє налагодити відносини з близькими і гостями, які приходять до вас додому.

Ванна кімната. Це відображення внутрішнього світу і настрою хранительки домашнього вогнища в будинку. На думку експертів в області фен-шуй, коли у ванній повний порядок, аналогічна ситуація присутня і в особистому житті господині.

Кухня. Джерело достатку і фінансової енергії. Якщо в кухні панує хаос, позитивна фінансова енергія в будинку не затримується. Щоб відкрити вільний доступ енергетиці благополуччя, позбудьтеся від зайвого і наведіть порядок в кухні, приділивши особливу увагу шафі.

Туалет. Місце очищення від негативної енергії і зла. Тут накопичуються всі тривоги й образи, тому важливо приділяти особливу увагу прибиранню приміщення. Щоб придушити енергетику зла і негативу, кожен день приділяйте час наведення порядку в туалеті.

Спальня. Джерело сімейної енергії. Приміщення відповідає в першу чергу за особисте життя, тому порядок в цій кімнаті сприяє зміцненню сімейних відносин, залучення любові.

Як бачите, побутової порядок має величезне значення. Мабуть не дарма батьки прищеплювали нам з раннього дитинства любов до чистоти.

ТОП-5 переваг чистоти

1. Чистота запорука здоров'я. Правило, яке багатьом знайоме практично з народження, і одна з головних переваг прибирання. Не секрет, що регулярне прибирання пригнічує патогенну мікрофлору бактерій, які викликають розвиток серйозних захворювань, що в свою чергу позитивно впливає на здоров'я.
2. Прибирання продовжує життя побутової техніки. Кондиціонери, освітлювальна техніка, системи водопостачання та інші побутові прилади вимагають особливого догляду. Чим частіше ви будете приділяти час прибирання і догляду за побутовою технікою, тим рідше доведеться витрачати гроші на її ремонт.
3. Підвищення особистої ефективності. Перебуваючи в приміщенні, де панує хаос, складно зосередитися на виконанні будь-яких завдань. Якщо ви хочете підвищити власну ефективність і раціоналізувати витрата часу, в першу чергу наведіть порядок в домі.
4. Більше шансів проявити гостинність. Щоб не відчувати незручність, бачачи на порозі будинку нежданих гостей, стежте за чистотою в будинку. Регулярна прибирання житлового приміщення допоможе в повній мірі проявити гостинність і зберегти про себе позитивну думку.
5. Контроль у всьому. Якщо ви відчуваєте, що життя виходить з-під контролю, в першу чергу приберіть в квартирі. Коли ви навчитеся підтримувати чистоту в будинку, зможете повністю контролювати своє життя і швидше справлятися з негативними зовнішніми факторами.

Прибирання не люблять ті, кому воно доставляє незручностей. Для охайних і акуратних людей воно є корисним інструментом, який зберігає здоров'я і підвищує продуктивність.

Зараз ви читаєте новину «Як прибирання впливає на здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути