четвер, 24 лютого 2022 15:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія почала "неспровокований і невиправданий напад" на український народ– що пише про нас світова преса
6

Росія розпочала війну проти України. Ракетні удари по всій країні. Бої на кордонах з Росією, Кримом і Білоруссю. Збиті російські літаки і гелікоптери. Країни Заходу засуджують агресію і готуються вводити обіцяні санкції. Ось дещо з того, що пишуть про нас у світових ЗМІ.

"Росія розпочала війну проти України", CNN, США

Росія розпочала наступ на Україну. Війська РФ перетнули кордон на півночі та півдні. Тривають ракетні удари по містах, включаючи Київ. Цей наступ Росія назвала "спеціальною військовою операцією".

Перші вибухи пролунали близько 5-ої години ранку у четвер. Це викликало негайне засудження зі сторони США і союзників, які пообіцяли запровадити "повномасштабні" санкції у відповідь на російську військову агресію.

Вранці над Києвом завили сирени повітряної тривоги. Президент Володимир Зеленський ввів у країні військовий стан. Уряд обвинуватив Москву в початку повномасштабного вторгнення. На світанку в Києві можна було бачити інтенсивний рух транспорту з міста, забиті дороги, що ведуть на захід. У Харкові мер закликав городян не залишати домівки.

Автор: CNN
  Жителі Києва залишають місто після ракетних ударів Росії та Білорусі
Жителі Києва залишають місто після ракетних ударів Росії та Білорусі

Глава МЗС Дмитро Кулеба написав, що "мирні українські міста під ударом", і назвав ситуацію "агресивною війною". Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що "російське вторгнення розпочалося з ракетних ударів по Києву".

Путін обрав навмисну війну, яка принесе катастрофічні людські жертви та страждання

CNN у прямому ефірі показало, як військова техніка в'їжджає в Україну через прикордонний перехід з Білоруссю. Пряму трансляцію зняли на українсько-білоруському пункті пропуску Сеньківка-Веселівка. Колона в'їхала до України близько 6:48.

Чули вибухи від ракетних ударів у різних містах України, зокрема неподалік Києва і Одеси. Генштаб ЗСУ заявив, що вранці збили російські літаки і гелікоптери.

Автор: CNN
  Військова техніка в'їжджає в Україну через пункт пропуску з Білоруссю
Військова техніка в'їжджає в Україну через пункт пропуску з Білоруссю

Президент США Джо Байден заявив, що Росія почала "неспровокований і невиправданий напад" на український народ.

"Путін обрав навмисну війну, яка принесе катастрофічні людські жертви та страждання. Тільки Росія відповідає за смерть і руйнування, які принесе цей напад. США, наші союзники та партнери дадуть відповідь єдиним і рішучим чином. Світ притягне Росію до відповідальності", - сказав він.

"Варварський напад" на Україну

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пообіцяла "послабити економічну базу Росії і її здатність до модернізації" після "варварського нападу" на Україну.

"Ми заморозимо російські активи в ЄС і закриємо доступ російських банків до європейських фінансових ринків", - заявила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог захопив Північно-Кримський канал та Каховську ГЕС

Кордони України зазнали обстрілу зі сторони російських військ на півночі, а також з Білорусі, і з півдня, з Криму. Російські війська атакували прикордонні частини, прикордонні патрулі та блокпости із застосуванням "артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї".

Перед зверненням Путіна Росія випустила повідомлення про заборону польотів цивільних літаків маршрутами, що межують з Україною. Окремо українська авіаційна влада заборонила польоти цивільної авіації у повітряному просторі України.

"Росія розпочала війну", Tagesschau, Німеччина

Росія розпочала напади на всю Україну. Б'ють ракетами по інфраструктурній базі ВПС України. Президент Зеленський оголосив у країні воєнний стан. Володимир Путін перед агресією погрожував іншим державам.

За даними російського уряду, вона застосовує високоточну зброю для виведення з ладу "військової інфраструктури, об'єктів ППО, військових аеродромів та ВПС ЗСУ".

Автор: CNN
  Вибух після ракетного удару в Києві
Вибух після ракетного удару в Києві

Українські прикордонники повідомляють про наступ російських сухопутних військ на Україну. У кількох північних районах та з анексованого Криму армія перейшла кордон із танками та іншою важкою технікою.

В Одесі, Харкові та інших містах пролунали вибухи після оголошення Путіним військової операції проти України. Кордон країни також атакують зі сторони Білорусі. Російські солдати атакували прикордонні пости та патрулі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі з'явилось відео військової колони у білоруському Гомелі

Влада в Києві підтвердила наступ російських сил. Ракетних обстрілів зазнали склади боєприпасів на заході та на південному сході країни. У Луцьку зруйновано телевежу. Нападів також зазнали казарми ЗСУ у Вінницькій області та поблизу Києва.



Зеленський закликав до негайних санкцій проти Москви. Україні потрібна допомога в обороні та фінансова підтримка

Зеленський закликав до негайних санкцій проти Москви. Йому також потрібна від Заходу допомога в обороні та фінансова підтримка. Про це написав у Twittеr після телефонних розмов з канцлером ФРН Олафом Шольцем та іншими західними лідерами. Зеленський закликав до створення всесвітньої "антипутинської коаліції".

"Міжнародне співтовариство має зупинити агресію проти України спільними та рішучими діями, світ має змусити Росію укласти мир", - написав він.

Москва хоче захопити Україну та встановити "окупаційний режим"

За даними МЗС України, атака Росії спрямована на "знищення української держави". Москва хоче захопити Україну і встановити "окупаційний режим", заявили у міністерстві.

Путін попередив інші держави, щоб не стояли на шляху Росії. Це матиме наслідки, подібних до яких вони ще не бачили, сказав він у телезверненні.

Блінкен запевнив членів НАТО, що США дотримуються статті 5 договору, обіцянки захищати будь-яку країну Альянсу в разі нападу

Посли країн НАТО зустрічаються в Брюсселі вранці для кризової зустрічі. Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що він і міністр оборони США Ллойд Остін розмовляли телефоном з генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом. Йшлося про зміцнення східних кордонів НАТО. Блінкен також запевнив членів НАТО, що США дотримуються статті 5 договору НАТО, обіцянки захищати будь-яку країну Альянсу в разі нападу.

Польща закликала НАТО зміцнити східний фланг. Наразі саме час для цього, сказав представник уряду у Варшаві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали перших полонених російських окупантів

Президент Ради ЄС Шарль Мішель оголосив про новий пакет санкцій проти Росії. За його словами, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн представить пакет, рішення щодо якого потім буде прийнято урядами Євросоюзу. ЄС продовжить надавати політичну, фінансову та гуманітарну допомогу Україні.

МЗС Німеччини закликало громадян, які перебувають в Україні, терміново залишити її.

"Війна. Путін розпочав операцію проти України", Polityka, Польща

Путін наказав атакувати Україну. Журналісти повідомляють про ракетні удари по містах України. Є відомості про перші жертви серед мирного населення.

"Я можу сказати лише одне – президенте Путін, зупиніть війська", – заявив генсек ООН Антоніу Гутерріш, відкриваючи спеціальне засідання Ради Безпеки ООН.

Автор: CNN
  Місцеві жителі заправляються на АЗС у Маріуполі
Місцеві жителі заправляються на АЗС у Маріуполі

Байден оголосив, що у четвер, після консультацій з країнами "Великої сімки" та союзниками по НАТО, оголосить про санкції, які дорого коштуватимуть Росії.

"Незважаючи на зусилля міжнародної спільноти, Україна стала жертвою жорстокого, неспровокованого і невиправданого нападу Росії. Співпрацюємо з нашими союзниками з НАТО та ЄС. Спільними зусиллями відповімо на жорстоку агресію Росії та не залишимо Україну без підтримки", - написав у Twitter президент Польщі Анджей Дуда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська техніка пішла на прорив під Києвом - задіяли "Гради"

Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон написав у Twitter: "Я вражений жахливими подіями в Україні. Розмовляв з президентом Зеленським. Путін обрав шлях кровопролиття та руйнування у нічим не спровокованому нападі на Україну. Велика Британія та союзники відповідатимуть рішучим чином".

Передбачається відрізати російську економіку, у тому числі банки, від європейських ринків, та заморозити російські активи в ЄС

На спеціально скликаній конференції голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що дуже скоро мають бути оголошені дуже жорсткі санкції. Передбачається відрізати російську економіку, зокрема банки, від європейських ринків, заморозити російські активи в ЄС і запровадити санкції проти російського технологічного сектору.

"Путін приніс війну до Європи. Це темний час. Ми свідки безпрецедентного акту агресії. Мета Росії не лише Донбас і Україна. Його мета – стабільність у Європі. Притягуватимемо Путіна до відповідальності", - додала глава Єврокомісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Даємо зброю усім патріотам" - міністр оборони звернувся до українців

Спільну заяву із засудженням російської агресії зробили МЗС Литви, Латвії та Естонії. У ній читаємо, що дії Росії є грубим порушенням міжнародного права та злочином проти української нації.

Після початку російського вторгнення Україна закрила повітряний простір для цивільних рейсів.

"Велика Британія "рішуче" відповість на напад Росії на Україну, - прем'єр Борис Джонсон", The Guardian, Велика Британія

Прем'єр Борис Джонсон пообіцяв, що Велика Британія та її союзники "рішуче" відреагують на напад Росії, оскільки він готується звернутися до нації з метою оголосити про подальші санкції.

Велика Британія, як і інші союзники НАТО, заявила, що не воюватиме з Росією, бо Україна не є членом НАТО. Але Лондон постачає Києву зброю і вже оголосив про економічні санкції проти Москви.

Лондон раніше заявляв, що очікує, що Москва почне "багатоспрямоване" вторгнення, націлене на ЗСУ на сході країни і насамперед на Київ, що може стати кривавою спробою домогтися зміни влади в Україні.

США: попередили, що зараз можуть стати мішенню ключові українські політичні постаті

Західні офіційні особи кажуть, що очікують, що РФ прагне оточити великі міста України, і покладаючись на ФСБ взяти їх з обмеженими боями. США попередили, що на цьому етапі можуть стати мішенню ключові українські політичні постаті.

Джонсон запевнив Зеленського, що Захід "не стоятиме осторонь, поки Путін веде кампанію проти українського народу". Він додав, що сподівається, що Україна зможе чинити опір.

Генерал, сер Річард Ширрефф, колишній високий офіцер британської армії, заявив : "Існує ймовірність, що ми як нація будемо у стані війни з Росією Тому що, якщо вони зроблять хоч один крок територією НАТО, ми всі будемо у стані війни з Росією – кожен член Альянсу".

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що російські війська на кордонах з Україною втрачають бойову готовність у полі, тож найближчими днями їх потрібно або відправляти в атаку, або назад на бази. Репортаж з прифронтової зони українського Донбасу. І застереження Фінляндії, що двері в НАТО потрібно залишити відчиненими для України на тлі загроз Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Росія почала "неспровокований і невиправданий напад" на український народ– що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути